O tehnologiji, jasno :)
Facebook Twitter Google

Dobre vibracije – na treću

Lenovo Vibe X3 je novi udarni model Lenova, vrhunski smartphone koji se nudi po cijeni boljih modela srednje klase

Lenovo kao da je krenuo na sve ili ništa. Kineski proizvođač početkom mjeseca objavio je kako umirovljuje Motorolu, američku tvrtku koja je izmislila mobitele, a koju je preklani kupio od Googlea. Novi Lenovo mobiteli koji sada stižu na tržište (naše među prvima!) imaju ponešto od Motorolinog naslijeđa, ali ono što smjesta upada u oči kod njih je – golem nesklad između karakteristika i cijene. Lenovo Vibe X3 je takozvani flagship – udarni model te tvrtke, koji pokazuje što ona sve može, i kao takav se može mirne duše usporediti s najboljim smartphoneima danas dostupnim na tržištu – po svim karakteristikama je na njihovoj razini. Svim, osim jedne: cijene. Po cijeni je Lenovo u ravnini dvije razine slabijih modela koje ubrajamo u višu srednju klasu.

X3 tako ima ekran veličine 5,5" i Full HD razlučivosti (kakav se, recimo, nalazi i u najjačem iPhoenu 6s+), s tom razlikom što je obogaćen posebnom tehnologijom koja sliku na ekranu čini svjetlijom, pa ona i na vidljivom i na direktnom sunčevom svjetlu. Pokreće ga Snapdragon 808 (koji se nalazi i u LG-u G4, kao i u Googleovom referentnom modelu Nexus 5x). Memorijska konfiguracija je također najjača koja se može naći na Androidu: 3 GB RAM-a i 32 GB ugrađene memorije (toliko imaju primjerice Samsung Galaxy S6 i Sony Xperia Z5 Premium), što se može nadograditi microSD karticama. Kao i većina kineskih mobitela, Lenovo ima utore za dvije SIM kartice, no treba napomenuti da se jedan od tih utora može iskoristiti ili za microSIM ili za microSD karticu – oboje ne radi istodobno.

Naravno, X3 podržava sve moguće bežične mreže, uključujući i NFC, te najnovije i najbrže izvedbe 4G-a, WiFi-ja, Bluetootha… Čipovi, memorija, ekran - sve to definira brzinu i komfor uporabe, ali mnoge iskusne korisnike smartphonea više zanima jedna „prozaičnija“ osobina: baterija. Tu Lenovo briljira: baterija snage čak 3500 mAh jača je nego kod svih konkurenata (premda je linija X3 izuzetno vitka: u struku mjeri manje od osam milimetara), što znači da će ovaj mobitel izdržati i najnaporniji radni dan, ili nekoliko njih manje stresnih. Podržana je i Quick Charge tehnologija: za pola sata napunit će se do 60% pomoću priloženog punjača (ne morate, kao kod nekih konkurenata, dokupiti poseban punjač).

Poput većine rivala u najvišoj klasi, Vibe X3 ima okvir od metala, ali bez oštrih rubova: oni su pjeskarenjem zaobljeni, kako bi bili ugodniji pod rukom. Poklopac sa stražnje strane je od keramike, i oblikovan u krivulju kako bi telefon bilo lakše držati. Na tom poklopcu ispod objektiva kamere i dvostruke LED bljeskalice (koja poboljšava snimke u lošijim svjetlosnim uvjetima) nalazi se još jedan „posljednji krik mode“ u svijetu mobilnih uređaja: čitač otiska prstiju. Pomoću njega vrlo brzo možete otključati mobitel, kao i vama bitne aplikacije s važnim podacima.

Još nismo stigli do najjačih aduta ovog mobitela, njegovih posebnih prednosti: multimedije. Kamera ugrađena u ovaj mobitel jedna je od najjačih uopće: ima 21 megapiksel, otvor blende f2.0, HDR a video snima u 4K. Posebna pozornost je posvećena korisničkom iskustvu; za manje iskusne (ili manje strpljive) korisnike tu je Smart auto mode, koji automatski analizira kadar i prilagođava mu postavke, a za one zahtjevnije tu je Pro način rada, u kojem se mogu detaljno podesiti postavke snimanja. Ipak, od kamere još je zanimljiviji zvuk: Lenovo se itekako potrudio kako bi stvorio mobitel koji je jedan od najbolje zvučećih. Ovo je jedan od prvih uređaja koji koriste tehnologiju Dolby Atmos a zvuk mu se rasprostire iz stereo zvučnika povelike zapremine i snage. Njega stvara napredni pretvarač (DAC) Sabre 9018C2M, kakav se koristi i u skupoj hi-fi opremi, pa ovaj mobitel može svirati glazbu bez kompresije. Dobar glas daleko se čuje!

Dodaj komentar
Loading