O tehnologiji, jasno :)
Facebook Twitter Google

Prvi Windows 10 mobitel

Microsoft Lumia 950 / 950 XL je, nakon dugo vremena, prvi Windows smartphone koji se može ravnopravno mjeriti s najjačim konkurentima. K tome, ima i nešto jedinstveno: može zamijeniti prijenosno računalo

Dobro je biti iskren. Na domaćoj premijeri Microsoft Lumia Windows 10 smartphonea u zagrebačkom klubu Poppy, predstavnici Microsoft Hrvatska, predvođeni direktorom Ivanom Vidakovićem, iskreno su priznali kako Microsoft, odnosno njegova platforma Windows Mobile, već godinama nije imao nešto sa čim bi se mogao ravnopravno nositi sa konkurencijom. Android i iOS su odmakli dalje i Microsoft im je gledao u leđa. No to se sada mijenja jer ovim najnovijim modelom: Microsoft ponovno nudi nešto što konkurencija nema. Nekoliko stvari, zapravo.

Jednu od njih susrest ćemo čim uzmemo mobitel u ruke. Naime, Lumia nije podlegla modi logiranja otiskom prsta nego je ponudila svoj, sofisticiraniji i napredniji način identifikacije: preko šarenice oka. Dovoljno je zadržati mobitel na trenutak u visini očiju, pogledati u njega i ugrađeni skener oka će prepoznati jedinstvene šare u vašoj šarenici koje nema ni jedno drugo oko na svijetu. Za razliku od ranije Androidove tehnologije, koja je omogućavala da kamerom uslikate svoje lice i mobitel prepoznaje jeste li to zaista vi, ova ne samo što je znatno pouzdanija nego je i manje osjetljiva na okolno osvjetljenje pa ne treba jako svjetlo da vas prepozna. (A kad ste stvarno u mrklom mraku, pa vas ne može prepoznati, Lumia nudi rezervnu mogućnost: unos PIN-a).

Zaslugu za tu mogućnost da radi i u (polu)mraku djelomice treba pripisati i sjajnoj optici, koju je proizvela legendarna njemačka tvrtka Carl-Zeiss, ali i jedinstvenim softverskim poboljšanjima. Navikli smo da Microsoftove (ranije Nokijine) vrhunske Lumije uvijek nude izvanredne kamere, pa ni 950 nije iznimka. Njegova kamera ima 20 megapiksela i cijeli niz tehnoloških poboljšanja, uz one stare adute kao što su PureView tehnologija i optička stabilizacija; tu su „prirodna" bljeskalica koja kombinacijom triju dioda može „uhvatiti“ realističnije tonove kože, napredni autofokus koji radi brže (a kod snimanja videa kontinuirano) i koji pri snimanju makroa može izoštriti predmet udaljen tek 10 cm. Naravno, video snima u 4K a čak i prednja kamera, od 5 megapiksela, snima Full HD video. Tu je i stara, dobra tipka kojim pokrećete snimanje: zašto drugi mobiteli više nemaju posebnu tipku za kameru? A kad smo već kod old-school mogućnosti, sviđa nam se i to što je baterija zamjenjiva te što se memorija može nadograditi microSD karticama.

No, da krenemo na glavnu novost: ona se zove Continuum. Riječ je o nečem potpuno novom, što još nije postojalo u svijetu računala i mobitela, i tek se moramo naviknuti na tu novost: da mobitel može raditi kao računalo. Da, snaga Qualcomm Snapdragon 808 procesora s osam jezgara, radnog takta 1,8 GHz, s 3 GB RAM-a i 32 GB memorije (ugrađene, proširive) sasvim komotno može tako poslužiti: uostalom, zavirite u računalo kojeg imate ispod stola ili na njemu i lako je moguće da ćete otkriti kako se u njemu kriju slabije komponente. Sve što trebate da bi pretvorili ovaj Windows 10 smartphone u punokrvni PC je periferija koja vam treba i za PC: vanjsku tipkovnicu, miša i monitor. Sve može raditi bežično! Monitor (ili televizor) mora podržavati tehnologiju bežičnog prijenosa slike Miracast; ako nemate takav uređaj, možete iskoristiti bilo koji monitor ili TV s HDMI priključkom, uz dodatak posebnog „adaptera“ koji se zove Microsoft Display Dock. Slično tome, tipkovnica ili miš radit će bežično odmah ako oni podržavaju najčešći standard za bežično povezivanje – Bluetooth – a ako ne, radit će s Lumijom 950 preko istog Microsoft Display Docka.

Sve je to moguće zahvaljujući tome što taj mobitel pogoni isti operacijski sustav kao i „prava“ računala: Windowsi 10. Mnoge popularne Windows aplikacije radit će na tom mobitelu tako da nećete ni osjetiti da ne radite na „pravom“, velikom računalu; među njima su i Microsoft Office aplikacije: Word, Excel, Outlook, Publisher… One sve dolaze na mobitelu u verziji koja nudi puno, puno više mogućnosti nego „mobilne“ verzije Microsoft Officea (i sličnih paketa) na Android mobitelima i tabletima, iPhoneu ili iPadu.

Microsoft Lumia 950 dakako nudi i prednosti koje očekujemo od klasičnih mobitela: izvanredan ekran (5,2" AMOLED Quad HD razlučivosti, prekriven Gorilla Glassom 3 i zbog posebne tehnologije jasno vidljiv i na suncu), snažna baterija od 3000 mAh (može izdržati 13 sati razgovora preko 3G mreže ili čak 11 dana rada na čekanju), bežično punjenje i brzo punjenje (preko USB-C priključka, koji će uskoro biti svuda, pa je bolje odmah se naviknuti). Ako vam sve to skupa nije dovoljno, postoji i Microsoft Lumia 950 XL koja nudi još veći ekran od 5,7" prekriven još novijim Gorilla Glassom 4, još jači procesor Snapdragon 810 i jaču bateriju (3340 mAh), i to u kućištu koji nije toliko veći i teži od obične 950-ice, jer ekran pokriva čak 74,3% prednjice.

Komentari (2) -

 • Vedran Mušica

  29.12.2015. 10:52:35 | Odgovori

  Jedna napomena: Snapdragoni su ARM procesori i nije ispravno reći da će na ovom uređaju mnoge poznate aplikacije raditi, jer NEĆE - raditi će njihove verzije za prilagođene ARM procesorima.

  Arhitektura ARM procesora se jako razlikuje od x86 arhitekture, i na ARM procesorima aplikacije pisane za x86 platformu ne rade, nego je potrebno imati zasebnu, prilagođenu verziju za ARM.

  Prema tome, ovo iako jest ZGODNO koristiti kao računalo, nikako nije "pravo" računalo s kojim biste mogli zamijeniti desktop ili laptop - bar dok ne postoje sve aplikacije kao i za x86 bazirana računala. A vjerojatnost da će se SVE aplikacije ponovno raditi samo radi Lumije 950 i eventualnih nasljednika - nije vjerojatno.

  Jedini pravi iskorak prema zaamjeni klasičnih računala ovakvim uređajima bi se dogodio u trenutku kada bi se za klasična računala počeli koristiti ARM procesori ili kada bi ovakav uređaj došao sa x86 procesorom. Tada bi kompatibilnost bila potpuna - do tad, kompatibilnost postoji samo ako proizvođači softvera proizvedu i mobilne verzije aplikacija.

  I samo dodatak: pod x86 računam i 32 i 64 bitne procesore, te iako sama arhitektura nije jednaka i ne nose jednake nazive, na 64 bitnim (uvjetno rečeno x86) procesorima rade iste stvari kao i na 32 bitnim x86 procesorima (obrnuto, naravno, nije moguće - što je pisano za 64 bitnu platformu neće raditi na 32 bitnoj).

  • Hrvoje

   30.12.2015. 22:54:30 | Odgovori

   Posve točno,Vedrane: ispravnije je reći da će mnoge poznate aplikacije raditi u verziji za ARM - mi smo ovdje malko pojednostavili stvari jer bi nam trebao pogolemi paragraf da to objasnimo... Smile

Dodaj komentar
Loading