Kingston DataTraveler Duo: Svestrani USB štapić


Napredak je sjajna stvar, i mi koji se bavimo računalnom opremom ga prvi podržavamo, ali ponekad nam zna zadati glavobolje. Eto, primjerice USB. Godinama je taj utor isti, i uopće ne moramo razmišljati: kad imamo neki USB uređaj, bio to memorijski „štapić“ ili nešto kompliciranije, jednostavno ga umetnemo u USB utor na računalu (ili televizoru, ili nečem trećem…) Tako je to bilo dosada, ali sada već imamo novi standard: USB tip C. Dobrodošla je to promjena, ne samo zato što omogućuje daleko brži prijenos podataka, nego i zato što uopće ne moramo razmišljati na koju stranu okrećemo USB uređaj, kako god ga „upiknemo“, pasat će.
Novi standard ubrzano se uvodi u mobitele, laptope… Ubrzano, ali nedovoljno brzo: što da radimo sa starim uređajima, koji imaju samo „običan“ USB utor?

Eto, tu dolazi do izražaja ovaj komad periferije o kojem danas pišemo. Riječ je o USB memorijskom „štapiću“ Kingston DataTraveler microDuo 3, kapaciteta 16, 32 ili 64 GB, kojeg možete utaknuti u bilo koji USB utor, jer s jedne strane ima klasičan USB utikač a s druge najnoviji USB tipa C i 3.1 brzine.
Kingstonov univerzalni USB „štapić“ je malen, i ne zauzima puno prostora ni kad se koristi ni kad se prenosi. Utikač koji se ne koristi se jednostavno preklopi ispod prozirnog plastičnog poklopca.
Za mobitele, tablete i druge uređaje koji koriste standard USB OTG (On-the-Go), DataTraveler može poslužiti i kao eksterna memorija – umjesto microSD kartice: jednostavno ga utaknete u USB priključak preko kojeg punite uređaj i na raspolaganju vam je 16 GB ekstra memorije.
Cijena? Najjeftiniji model od 16 GB trenutačno se nudi po akcijskoj cijeni – provjerite!