I laptop i tablet – u jednom, za male novce


 I laptop i tablet – u jednom, za male novce
Asus je prvi napravio računalo koje se jednim potezom pretvara iz laptopa u tablet (i obratno) – dovoljno je pritisnuti tipku i povući ekran; time ćete ostati bez tipkovnice (i nekih priključaka) ali ekran možete koristiti kao tablet: za pisanje prstom po ekranu. Asus je takvo konvertibilno računalo nazvao Transformer (po popularnim stripovskim/filmskim junacima).
Ovaj Asus Transformer laptop (i tablet) T101HA je najnoviji model u seriji i donosi neke novitete koji konkurenti još nemaju. (A konkurenti su itekako aktivni: Acer Aspire Switch 10 E je vrlo sličan model, samo nešto stariji ali stoga i jeftiniji, a Lenovo nudi dva modela u seriji Lenovo MIIX 300). Noviteti koje nudi ovo Asus prijenosno računalo su Intelov najnoviji procesor Atom X5-Z8350, koji troši toliko malo da će izdržati 11 sati rada bez punjenja (a dakako da je i jači od prethodnika: radi na taktu od 1,92 GHz, odnosno 1,44 kada je prioritet štednja). Novitet je i USB priključak tipa C – u ovom trenutku nam možda i nije neophodan, ali vrlo skoro će postati standard pa će dobro doći za spajanje mobitela i ostalih mobilnih uređaja. (Bez brige, tu je još jedan USB priključak – „klasični“, „stari“ micro USB, pa možete puniti tablet dok je na njega spojen mobitel ili nešto treće. Ili puniti tablet na punjač mobitela.) Od noviteta koje konkurencija još nema, treba spomenuti i 64-bitne Windowse 10; svi ostali konkurenti imaju sporije 32-bitne Windowse (ne zato što oni nisu postojali i ranije, nego zato što je tek Asusov novajlija uveo čipove koji su uskladivi sa  64-bitnim sustavom.)

OK, sada nakon što smo pobrojali najnovije vijesti, prijeđimo na one osnovne. Ekran je IPS tipa, što znači da je odlično vidljiv pod svakim kutom, a najnovija tehnologija omogućila mu je sliku dvostruko oštriju nego na prethodnom modelu (i svim konkurentima) te izrazito svjetlu: u brojkama to iznosi 400 cd/m2. Kad se zaželite još bolje slike, Asusov svestrani uređaj možete spojiti na televizor – jer ima micro HDMI priključak. A kad smo već kod riječi micro i priključaka, tu je i utor za microSD memorijske kartice kojima možete nadograditi memoriju za 128 GB (ugrađeno je 32 GB memorije tipa eMMC – ona funkcionira kao zamjena za tvrdi disk – a tu je i 2 GB radne memorije). Naravno, tu su i priključak za slušalice, web kamera…
Nabrajajući novitete koje konkurencija još ne nudi, zaboravili smo spomenuti podršku za praktički sve Wi-Fi frekvencije: a/b/g/n.
Međutim, ono što će vam prvo upasti u oči je – ono što se vidi izvana. I osjeća. Gornji dio uređaja („tablet“), u kojem se nalaze svi nabrojani priključci, u boku mjeri 9 milimetara – koliko i vrlo, vrlo lagani mobitel – a teži tek 580 grama. Dovoljno da ga bez problema sa sobom nanašate po cijeli dan. Kada mu spojite donji dio s tipkovnicom (koja je također vrlo zanimljiva jer je napravljena tako da tipke „putuju“ i pružaju osjećaj kao prava, klasična laptop tipkovnica) ukupna masa uređaja jedva da premašuje kilogram težine. A u bokovima još uvijek mjeri manje od dva centimetra…
Asus Transformer Book T101HA cijena iznosi manje od dvije tisuće kuna – ne puno više od solidnog tableta, a tek nešto više od najjeftinijih laptopa.
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode