Alcatel Idol 4: Idol za generaciju virtualne stvarnosti


Alcatel Idol 4: Idol za generaciju virtualne stvarnosti
Alcatel? Navikli smo da ta francuska tvrtka proizvodi jeftine mobitele, na baš 'smart', namijenjene u prvom redu mladima (i nezahtjevnima). Tako je uglavnom bilo dosad, ali u svijetu mobitela stvari se brzo mijenjaju. Za početak, Alcatel već odavno nije francuska tvrtka: prešla je u vlasništvo kineskog partnera TCL-a. A on se sada želi izdignuti iz početne u srednju klasu. Drugim riječima: Alcatelovi mobiteli više nisu „jeftileni“ – premda su još uvijek jeftini u odnosu na ono što nude.
Idol je najjača serija Alcatelovih mobitela, koja spada u srednju cjenovnu klasu (iznad dvije tisuće kuna). Smisao Idola je da po toj cijeni ponude osobine kakve obično srećemo tek kod uređaja osjetno više cijene. Lanjski Idol 3 je u tome uspio a ovogodišnji model ide još dalje: u pakiranje je ubacio pravu-pravcatu VR kacigu. I dok se na bogatijim tržištima lako može kupiti kakva-takva VR kaciga za nevelike novce (kartonski Google Cardboard, primjerice) kod nas takvih gotovo da uopće nema pa će većini kupaca ova kaciga uz Idol 4 donijeti prvo VR iskustvo.
Je li to dovoljno dobar razlog da kupite ovaj mobitel? Veliko NE! Nemojte kupiti ovaj mobitel samo zato što želite VR kacigu – to bi bila greška. Naime, ta je tehnologija još uvijek mlada, nerazvijena i nestabilna – a to znači i skupa te nesigurna. Kao sve nove tehnologije, ni VR nije jeftin (reprezentativne VR kacige, kao što su Oculus Rift ili HTC Vive koštaju dosta više nego ovaj mobitel) i još ne možete biti sigurni jeste li kupili uređaj koji će biti respektabilan i za koju godinu. Stoga, na VR kacigu koja se dobiva uz ovaj uređaj treba gledati kao na čisti poklon, a ne kao na razlog za kupovinu.
U tom svjetlu, Alcatelov VR je dobrodošao: nije bogznašto ali pružit će barem par sati solidne – a besplatne! – zabave. VR iskustvo koje pruža Idol 4 je nedorađeno: neke aplikacije su pune grešaka a druge su zabavne, poput priložene igre Lamper VR – kad se opustite i zaboravite na to da ne možete podešavati sliku. Ako imate volju malo prokopati po trgovini Play, naći ćete još par zabavnih igara i aplikacija (rađenih za spomenuti Google Cardboard), a i Alcatelova aplikacija ih nudi par – tako smo u sekciji VR 360° videa našli panorame New Yorka, Dubaija i još jedne metropole – nikad ne biste pogodili koje: Beograda! Svaka čast, komšije! Ipak, nakon par sati ili dana, kacigu ćete vjerojatno odložiti i koristiti ponajviše kao originalnu kutiju za mobitel – zato ju treba promatrati kao reklamu (Alcatel je ovih dana na sajmu IFA predstavio samostalnu VR kacigu, koja je dakako jača od ove). No, kako smo već rekli, ono što nudi ovaj mobitel i bez VR-a vrijedi svoje cijene.

Dizajn i performanse
Najjači adut novog Idola, barem na prvi pogled, je da ostavlja dojam znatno skupljeg uređaja. Metalno tijelo, od aluminijske legure, sigurno će izdržati sve izazove koje pred njega postavite (sve dok nisu mokri). Izuzetno tanka linija ugodno leži u ruci, i omogućuje i omanjim ručicama da lako dosegnu sve što žele na 4,2"" ekranu i oko njega. Straga je poklopac od teksturiranog stakla (ne, ni mi nismo sigurni što to točno znači) na kojem doduše ostaju vidljivi otisci prstiju (kao i sprijeda) ali koji također ostavlja dojam visoke pouzdanosti: čvrst je, djeluje neslomljivo i ostavlja ugodan osjećaj pod prstima. Sve u svemu, dizajn: čista petica.
Raspored tipaka je neobičan: tipka za paljenje/gašenje je lijevo gore, na ne baš praktičnom mjestu ako nemate dugačke prste, ali tome je lako doskočiti – kao i mobiteli LG-a, Sonyja, Xiaomija… i ovog možete uključiti dvostrukim „klikom“ prstom po ekranu. Gore desno su tipke za kontrolu glasnoće a na sredini desnog brida je okrugla tipka (podsjeća na Sonyjevu) kojoj sami možete odrediti funkciju. I nju možete iskoristiti za paljenje ekrana (ne i gašenje!), ali nudi se još par korisnijih funkcija – između ostaloga, njome možete pokrenuti bilo koju aplikaciju. Ta je tipka, ipak, najkorisnija za snimanje: njome možete pokrenuti kameru (i dok je telefon zaključan), dvaput ju pritisnuti za „okidanje“ ili pritisnuti i držati za rafalno fotografiranje. Jedna od mogućih primjena te tipke je i za emitiranje videa uživo na internetu – najnoviju mobilnu modu!
Još jedan veliki adut ovog uređaja je ekran. IPS LTPS je bolji ekran nego kod većine mobitela u ovoj klasi: dobro je vidljiv i pod oštrim kutom, na direktnom sunčevom ili nekom drugom jarkom osvjetljenju, a najbolja osobina mu je što je izuzetno oštar: čak i najmanja slova jasno se ocrtavaju i iz daljine. S druge strane, boje su prilično nerealistične, „nabrijane“ i pomalo zagasite – ipak, i uz te mane, ekran je zaslužio odličnu ocjenu za svoju cjenovnu klasu. Dobro radi i senzor okolnog osvjetljenja pa svjetloću ekrana slobodno možete ostaviti na automatici (pa čak i ispod prepručenih vrijednosti, jer ekran je prilično svijetao a bateriju – više o tome kasnije – nije uputno previše naprezati). Razlučivost mu je Full HD (1080*1920) a ne 1440*2560 kako pogrešno navodi službena europska stranica (takav će ekran imati veći i skuplji model 4S, koji dolazi slijedećeg mjeseca).
Zašto nije uputno previše naprezati bateriju? Zato što će jedva izdržati jedan intenzivniji radni dan. Danas to nažalost nije rijetkost – prije je pravilo; Idol 4 je čak i tu iznad prosjeka – ali, što nas korisnike briga za prosjek? Želimo baterije koje nećemo morati puniti više od jednom dnevno. Uz malo organizacije, Idol 4 može to dostići – ima zgodnu aplikaciju Poboljšavanje kojom možete brzo isključiti baterijski rastrošne bežične protokole koji vam taj čas ne trebaju, i zaustaviti one koje potajice rade u pozadini i žderu energiju – ali, je li vam to dovoljno? Vašem autoru nije: radije bih telefon koji je par milimetara debljih od Idolovih 7 mm, pa i teži od njegovih nemalih 135 grama – samo da ima jaču bateriju.
Što se tiče performansi, nemamo zamjerke: Snapdragon 617 s 3 GB RAM-a radi uvijek pouzdano i glatko: tek kad mu podmetnete najzahtjevnije igre (ili VR) osjetit ćete razliku u odnosu na naj-najjače (i najskuplje) mobitele. (Plus mu je i brzo punjenje baterije – ali jedino ako koristite priloženi punjač, ili neki Snapdragon-certificirani.) Kada napunite ugrađenih 16 GB, podatke možete nastaviti tovariti na MicroSD karticu – ako ju nemate, njen utor možete iskoristiti za drugi SIM.

Softver i sučelje
Vratimo se dobrim stranama našeg novog Idola. Za razliku od primjerice Samsunga, LG-a ili HTC-a, Alcatel se odlučio za relativno skromne zahvate u originalno Androidovo sučelje – a to uzimamo za plus. Svidjelo nam se i što nema previše predinstaliranog dodatnog softvera – a i ono čega ima lako se da ukloniti. Od korisnih stvari, izdvajamo SwiftKey (uz Swype, ponajbolju tipkovnicu za Android) te aplikaciju s ikonom u obliku srca koja se zove Briga za korisnika a koja će vas provesti kroz posebne mogućnosti ovog telefona. Dopao nam se i Xender, aplikacija za jednostavno prebacivanje slika, videa, glazbe i ostalih datoteka s mobitela na bilo koji drugi uređaj (i obratno) te SmartSuite za komunikaciju s PC-om. (Usput budi rečeno, kvaliteta prijevoda je mjestimice traljava – posebice u sistemskim porukama – jest da je to konzistentno s urnebesnim prijevodima koje nudi Googleovo strojno prevođenje u Trgovini, i jest da će to ponajprije primijetiti oni koji, poput vašeg autora, žive od pisanja, ali tvrtka koja puca na viši cjenovni razred bi trebala i tu paziti na kvalitetu.)

Kamera i zvuk
Na papiru, Idol 4 nudi i nadprosječne foto-mogućnosti: brzi auto-fokus, snažnu bljeskalicu, jaku selfie-kameru (8 megapiksela), jednostavno snimanje u 360° (za VR!)… Pa ipak, u stvarnosti je kvaliteta snimki tek u granicama prosjeka za ovaj cjenovni razred; rezultati su – jednom riječju – nepredvidljivi. Glavni problem je u tome što kamera nema nikakvu stabilizaciju, pa snimke pri slabijem osvjetljenju (ili ako nehotice mrdnemo aparat – što, kako svi znamo – nije rijetkost) ispadaju kojekako. Dodatni problem je što elektronika ponekad preprocesira sliku, pa ona ne djeluje prirodno; često ima i previše šuma. Ipak, to sve skupa ne znači da je kamera loša – većina slika će ispasti sasvim pristojno. U prosjeku, čak su – poput baterije – malko i iznad onoga što očekujemo u ovoj cjenovnoj klasi, no činjenica je da možete i bolje proći ako vam je kamera bitna.
Zvuk je posve druga priča. Alcatel je veliki trud uložio u kvalitetu zvuka, i baš po tom kriteriju Idol 4 najviše odskače od svoje klase; štoviše, može se usporediti s daleko skupljim mobitelima. Kako je već postao običaj kod proizvođača mobitela koji se trude zvukom izaći na dobar glas, i Alcatel je u tome potražio pomoć profesionalaca: uspostavio je suradnju s američkim hi-fi veteranom JBL koji je fino ugodio zvučne detalje. Rezultat su zvučnici koji uopće ne zvuče kao da su na mobitelu: glasno, jasno, s nevjerojatno puno detalja i jasno razdvojenom stereo-slikom. Naime, zvučnici su smješteni na rubovima (i nevidljivi!) a snage su čak 3,6 W. (Ipak, nisu preglasni: naglasak je na kvaliteti zvuka a ne na glasnoći.)
I tu ima jedno iznenađenje: kako god okrenete telefon, i zvuk će se okrenuti tako da stereo slika ostane ista – drugim riječima, ako telefon okrenete tako da mu gornja strana bude nadolje, Idol će automatski zakrenuti zvuk sa zvučnika tako da ono što treba dolaziti iz lijevog zvučnika i dalje dolazi slijeva. Isti efekt vrijedi i za zaslon: ako ga okrenete naglavačke, i slika će se okrenuti za 180° da ne bude naopako. (Moram priznati da me isprva bilo strah koristiti te mogućnosti, jer sam se bojao da ću krenuti pričati na zvučnik umjesto na mikrofon kad telefon zazvoni – a onda sam shvatio da se s obje strane nalazi po jedan zvučnik i mikrofon. Onaj mikrofon preko kojeg ne pričate služi za poništavanje okolne buke, što je dobra vijest za vašeg sugovornika – uvijek će vas jasno čuti, kako god okrenuli telefon.) JBL-ova tehnologija je ugrađena i u priložene slušalice, zajedno s virtualnom surround tehnologijom koja se lijepo slaže s prostornošću stereo zvuka bez slušalica. Mana zvuka je da je ponekad „prenabrijan“ – isto kao i ekran, pa i snimke koje su prenaglašenih boja – no svejedno kvaliteta zvuka ostavlja konkurenciju, pa i onu daleko skuplju, iza sebe.   Opći dojam
Povoljan! Alcatel je definitivno u rastu (to potvrđuju i prodajni rezultati) i na sigurnom putu u birano društvo – premda mnogim detaljima odaje svoje skromnije podrijetlo. Neke stvari su prilagođenije Alcatelovim domaćim, dalekoistočnim kupcima – „prenabrijane“ boje (i na ekranu i na snimkama), isto takav zvuk, pa i softver… Ali čak i njegove najveće mane ne odskaču puno od prosjeka ove cjenovne klase, a po mnogim osobinama Idol 4 itekako odskače – nabolje, u višu klasu. Stoga: tko kupi ovaj mobitel – vjerojatno će njime biti zadovoljan, jer najveći dio konkurencije nudi manje.

recenzija je preuzeta s portala digitalno.hr uz dopuštenje autora
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode