Heroji našeg doba


Heroji našeg doba
GoPro sportska digitalna kamera je, nakon iPhonea, vjerojatno najpoznatiji, najomiljeniji, najikoničniji komad digitalne opreme u ovom mileniju. GoPro je osnovao Nick Woodman 2002. godine, nakon što je shvatio da ne postoji suvisla kamera kojom bi zabilježio svoje vratolomije na surfanju u Australiji – barem ne takva koju bi si mogao priuštiti. Da bi financirao proizvodnju kamera, Nick je godinama prodavao remenje ukrašeno školjkama i biserima iz stražnjeg dijela svog VW kamioneta. Prvi Digital Hero izašao je 2006. i donio mu 800.000 dolara prihoda, što se slijedeće godine učetverostručilo. Vrijednost tvrtke, kojom i dalje upravlja njen osnivač, prilikom izlaska na burzu 2014. procijenjena je na 2,95 milijardi dolara.

GoPro digitalna kamera je rodonačelnik posve novog tipa tih uređaja: akcijskih kamera, namijenjenih za snimanje (ne)sportskih avantura, iz prvog lica. Premda su mnoge druge tvrtke pokušale kopirati koncept – napraviti kamere koje će bez greške snimati vratolomne brze akcije, jednostavno se koristiti, izdržati sve moguće izazove koje prate ekstremne sportove i još omogućiti jednostavnu podjelu snimki na društvenim mrežama – GoPro Hero je do dan-danas ostao neprikosnoveni lider, sinonim za akcijske kamere: mnogi od nas kažu 'GoPro' kad misle na taj tip uređaja, kao što kažemo 'digitron' za kalkulator ili 'kalodont' za pastu za zube… Nećemo vas nagovarati da kupite GoPro Hero4: kad već čitate ovaj tekst, vjerojatno strastveno volite baviti se skijanjem, biciklizmom, motosportom, (wind)surfingom, jedrenjem ili nekom desetom sportskom avanturom – a tada ste već ionako poželjeli kupiti ovu kameru. Stoga odmah idemo na stvar: što imaju novi modeli?

GoPro Hero4 se nudi u tri izvedbe. Najnovija od njih je Hero4 Session najnovija je od njih, i lako ćete ju razlikovati od drugih: upola je manja (kako je duhovito primijetio jedan komentator, velika je otprilike kao kockica leda za viski) i gotovo dvostruko lakša od starije braće; tu negdje je i razlika u cijeni. Ali nije sve u gabaritima i cijeni: ima nešto i u jednostavnosti uporabe. GoPro Hero4 Session ima jednu jedinu tipku na koju se kamera pali i počinje snimati; kad se ponovno kratko pritisne, prestaje snimati i gasi se (dugi pritisak ju prebacuje u time lapse mode). Ostalim, složenijim funkcijama i podešavanjima možete upravljati preko mobitela. Na mobitele i računala može se spojiti preko Wi-Fi ili Bluetooth veze, i preko njih odmah stavljati snimke na YouTube, Instagram, Facebook… Naravno, kao i stariji modeli, i Hero4 Session otporna je na padove, udarce i raznorazne nezgode te vodootporna do dubine od deset metara (i više, uz dodatno kućište). Može snimati pod različitim kutovima, zakretati se i pričvrstiti na različite načine, a može se i fiksirati na okvire predviđene za stare Hero kamere (za kacige, upravljače, boardove itd.). Vrijedi spomenuti i dvostruki mikrofon (jedan je ispred a drugi iza kamere) koji se automatski razmjenjuju: kad detektiraju buku sprijeda, zvuk se snima samo straga i obratno. Slično tome, kamera se prilagođuje i osvjetljenju pa automatski posvjetljuje sliku kad dođete u mračno područje, i obratno.

Stariji brat Hero4 Black najsnažnija je, najnaprednija i naravno najskuplja kamera GoProa. Na raspolaganju je gomila video mogućnosti: 4K snimanje, slow motion snimanje (60 sličica u sekundi) pri razlučivosti dvostruko višoj od Full HD-a… sve do izvanredno impresivnih 240 fps uz 720p. Sve to omogućuje dvostruko jači procesor nego u prethodnoj generaciji, a slično tome i novi audio čip gotovo udvostručuje dinamiku zvuka. Jednako su impozantne i brojke koje opisuju snimanje fotografija: u burst modeu možete u jednoj jedinoj sekundi snimiti trideset fotografija razlučivosti 12 megapiksela. Uz sve to ide i povećana otpornost: bez dodatne opreme možete snimati pod vodom, na dubini do 40 metara.

Najstariji predstavnik četvrte generacije GoPro kamera (OK, stariji je od Blacka tek nekih mjesec dana) je GoPro Hero4 Silver, koji nudi manje-više sve što i Black, ali uz manje impresivne brojke (ne snima u 4K nego „tek“ u Full HD-u: 1080p60) i po osjetno nižoj cijeni. Ovaj dični starac nudi praktički sve što smo nabrojali opisujući poletne mladce, osim što tvrdoglavo ustraje na načinu upravljanja koji je karakterističan za kamkordere. To znači da postavke snimanja možete podesiti na samom uređaju, preko izbornika na touchscreenu (no i njime možete upravljati bežično, preko mobitela – kao i novijim modelima). Isto tako, na ekranu sa stražnje strane možete pregledati snimke, na brzinu ih urediti i (polu)automatski napraviti trimming: izdvojiti najuzbudljivije trenutke za dijeljenje na društvenim mrežama. Nadamo se da smo vam pomogli odabrati idealan GoPro model za vas!"
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode