Kako odabrati idealan smart TV?


Kako odabrati idealan smart TV?


Kupnja televizora nije lak zadatak. Na tržištu je dostupan nepregledan broj uređaja različitih veličina, dizajna, tehnologija zaslona, razlučivosti, operativnih sustava i brojnih drugih razlika zbog kojih se odabir pravog modela može činiti vrlo kompliciranim. Iz tog smo razloga sastavili ovaj kratki vodič u kojem ćete saznati ključne detalje na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom kupnje smart TV-a.
 

Što televizor čini pametnim? 

Odgovor je vrlo jednostavan - povezanost na internet. Ona prvenstveno omogućuje streaming filmova i TV serija s različitih aplikacija i platformi, kao što su Netflix, HBO i YouTube, bez potrebe za kupnjom dodatnih uređaja za tu namjenu. U operativnom sustavu uređaja najčešće su predinstalirane i druge aplikacije za gledanje različitih vrsta sadržaja, igranja igara, čitanje vijesti, pregled vremenske prognoze i slično. Smart televizori imaju i internet tražilice, a određeni modeli dolaze i s ugrađenim kamerama za video pozive na velikom ekranu. To su glavne karakteristike većine smart televizora, bez obzira na proizvođača, iako modeli značajno variraju, kako u karakteristikama, tako i cjenovno. 

Ključne razlike na koje je potrebno obratiti pozornost prilikom odabira smart TV-a su: 
 

 

Vrsta zaslona

LED, QLED i OLED trenutno su najzastupljenije tehnologije zaslona. U čemu je razlika?

LED je najraširenija vrsta zaslona, koju obilježava odlična svjetlina zaslona. Nedostaci ovih ekrana su ograničena kvaliteta prikaza crne boje, ali i smanjena kvaliteta slike prilikom gledanja iz različitih kuteva. LED televizori su cjenovno najjeftiniji, ali i pružaju nešto nižu kvalitetu slike u odnosu na druge dvije vrste zaslona. 

QLED televizori naprednija su tehnologija u odnosu na LED. Koriste tehnologiju kvantnih točaka, koja omogućuje širok raspon boja, vrhunsku svjetlinu ekrana, kao i bolju kvalitetu slike iz različitih kuteva gledanja. Srednjeg su cjenovnog ranga i pružaju odličan omjer cijene i kvalitete. 

OLED televizori, za razliku od LED i QLED modela, nemaju pozadinsko osvjetljenje, već svaki njihov piksel ima zasebnu LED lampicu, zbog čega pružaju daleko najkvalitetniju sliku po svim parametrima. Zbog vrhunskog prikaza crne boje imaju i značajno bolji kontrast. OLED tehnologija osigurat će vam najbolju sliku, ali će zato biti i znatno skuplja u odnosu na LED i QLED. 


 

Razlučivost zaslona

Većina smart televizora dolazi u 3 razine rezolucije: HD, Full HD i 4K Full HD. 

HD televizori su osnovni, bazični modeli koji će omogućiti pristojnu sliku, iako se radi o već pomalo zastarjelim modelima. Full HD zasloni su današnji standard i dolaze sa značajno boljom kvalitetom slike. 4K Full HD modeli imaju vrlo visoku razlučivost i stoga omogućuju veliku oštrinu i prirodnost slike, ali dolaze i uz višu cijenu u odnosu na HD i Full HD modele. Na tržištu se polako pojavljuje i sve više 8K televizora, koji su najnaprednija dostupna tehnologija s besprijekornom slikom, no nisu jako rašireni s obzirom na još uvijek vrlo visoke cijene. 

Veća rezolucija osigurat će vam bolje iskustvo gledanja, ali će doći i uz višu cijenu. Za gledanje televizijskog programa, Full HD televizori bit će sasvim dobar odabir, a za sve koji žele bolje iskustvo gledanja filmova i serija putem streaming kanala, preporučuju se modeli s većom razlučivosti. S obzirom da se televizori ne kupuju često, naša je preporuka odabir 4K televizora, koji će kroz nekoliko godina postati najzastupljenija tehnologija, a trenutno pružaju odličan omjer uloženog i dobivenog.

 

 

Veličina zaslona 

Veličina televizora za mnoge je možda i najvažniji faktor prilikom kupnje novog modela. Veličinu ekrana trebalo bi odabrati s obzirom na veličinu prostorije u kojoj će se uređaj nalaziti, ali i razlučivost ekrana. Strogih pravila nema, iako je generalna preporuka da 4K televizor od mjesta gledanja bude udaljen barem onoliko centimetara kolika mu je i dijagonala, dok bi za televizore manje razlučivosti ta udaljenost trebala biti dvostruka. 

Još jedan detalj na kojeg je potrebno obratiti pažnju je i povezivost televizora. Prilikom odabira obratite pažnju na broj dostupnih HDMI ulaza na uređaju, jer će oni biti potrebni za povezivanje smart TV-a s većinom dodatne opreme, kao što su igraće konzole i audio oprema. 


 

Mikronis preporuke

Iz ponude izdvajamo dva modela smart televizora uz čiji odabir sigurno nećete pogriješiti: Samsung QLED TV QE50Q60AAUXXH i LG UHD TV 55UP78003LB. Vrhunska kvaliteta slike u visokoj 4K rezoluciji na oba će modela osigurati besprijekorno iskustvo gledanja filmova, serija, ali i igranja video igara. 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode