Kakav monitor kupiti za poslovne ili privatne potrebe?


Kakav monitor kupiti za poslovne ili privatne potrebe?


Brojni su razlozi zbog kojih možete biti u potrazi za novim monitorom. Iako se laptopi čine popularnijim i praktičnijim izborom od stolnog računala, za neke poslove ili hobije je PC konfiguracija bolja i snažnija opcija. Čak i oni koji koriste prijenosna računala u privatne ili poslovne svrhe često trebaju monitor zbog većeg zaslona koji uvelike olakšava rad na računalu. U nastavku pročitajte što sve trebate razmotriti pri kupnji monitora te kako odabrati onaj koji odgovara vašim potrebama. 

 

Veličina zaslona

 

Koliki ćete monitor kupiti ovisi o dva važna faktora - prostoru koji ćete ga smjestiti i namjeni. Što se tiče prostora, osim slobodne površine na stolu, morate uzeti u obzir i to koliko će biti udaljen od očiju dok radite kako bi vam gledanje u ekran bilo ugodno i prilagođeno vidnom polju. S druge strane, ako se bavite dizajnom, projektiranjem i sličnim poslovima vjerojatno će vam trebati monitor sa što većom dijagonalom zaslona.


Rezolucija zaslona


O tome kakvu kvalitetu slike i koliko razaznavanje detalja možete očekivati od monitora reći će vam njegova razlučivost, odnosno rezolucija. Možete birati između HD, Full HD te 2K i 4K zaslona, pri čemu svakako uzmite u obzir i veličinu za koju je ta razlučivost optimalna. Ako ćete monitor koristiti za posao te vam je bitna oštra i detaljna slika, odlučite se za monitor s visokom rezolucijom, no ako će vam primarno služiti za korištenje u slobodno vrijeme, oni s nižom rezolucijom će biti dovoljno dobra, a jeftinija opcija.

 

Omjer stranica i vrsta zaslona


Još jedan faktor koji utječe na kvalitetu slike koja se prikazuje na ekranu je omjer stranica monitora. Odnos između njegove širine i visine određuje koliko ćete prostora za rad imati, kako će biti raspoređen te koliko će vam dugotrajan rad na računalu biti ugodan. Standardni omjer stranica monitora je 16:9, što je prikladno za gledanje filmova, serija i drugog video sadržaja. Međutim, radite li zahtjevnije poslove ili želite dobro gaming iskustvo, 21:9 omjer pružit će vam više prostora za rad ili vizualizacije.


O vrsti zaslona ovise prije svega boja i kontrast. Želite li što detaljniju i dinamičniju sliku, gledajte modele monitora sa što većim kontrastom, tj. razlikom između najsvjetlijih i najtamnijih dijelova slike. Dobrim se kontrastnim omjerom smatra svaki od 1000:1 na više. Boja podrazumijeva raspon nijansi i tonova koji se mogu prikazati. Što je veći spektar boja, to je točniji njihov prikaz i veća konzistentnost u različitim uvjetima osvjetljenja i kutovima gledanja. 

Monitori uglavnom dolaze u LCD i LED, no poneki i u kvalitetnijoj QLED varijanti. LED monitori postižu veći kontrast i kvalitetnije boje u odnosu na LCD monitore, no ujedno su i nešto skuplji. Za QLED ćete zaslon morati izdvojiti još veću svotu novca, no dobit ćete visokokvalitetnu sliku, odnosno izvanredan kontrast i boje.

 

Kut gledanja i vrijeme odziva


Kut gledanja monitora označava koliko se boja i svjetlost na ekranu mijenjaju kada se promatra iz različitih kutova. Monitori sa širokim kutom gledanja imaju konzistentniju sliku bez obzira na smjer iz kojeg ih se gleda, dok oni s užem kutom imaju manje ili veće promjene u kvaliteti. U prosjeku, većina monitora ima kut gledanja od oko 170 stupnjeva, što se smatra vrlo dobrim.  

Vrijeme odziva označava koliko se brzo pikseli ažuriraju kada se prikazuje dinamična slika i mjeri se u milisekundama. Što je vrijeme odziva niže, slika je bolja, bez kašnjenja ili zastajkivanja. Vrijeme odziva ispod 5 ms smatra se dobrim, a od 1 ms izvrsnim za gaming i slične potrebe.

 

Dodatne funkcije i cijena


Osim po veličini i vrsti zaslona, rezoluciji i omjeru stranica, monitori se razlikuju po broju i vrsti dodatnih funkcija te, naravno, cijeni. Tako neki monitori imaju zakrivljen zaslon, integrirane zvučnike ili više različitih načina povezivanja s fiksnim ili mobilnim uređajima, a pojedini su potpuno samostalan Smart uređaj. Takvi su, primjerice, ovi Samsung monitori s kojima posao možete obavljati bez računala ili se s njim jednostavno povezati na daljinu.


Na kraju, cijena monitora igra važnu ulogu u tome kakav ćete model odabrati za privatne ili poslovne potrebe. Ako vam je važna kvalitetna slika sa što više detalja i velik zaslon na kojem možete dobro rasporediti radne zadatke, a niste ograničeni budžetom, investirajte u nešto skuplji, ali visokokvalitetan monitor. U protivnom, pokušajte pronaći onaj koji će imati sve ili barem većinu željenih specifikacija, a čija vam je cijena prihvatljiva. 


Izdvojili smo nekoliko izvrsnih monitora za gaming i profesionalne potrebe u 3 cjenovna ranga: 

Do 200 €: Acer, Philips i Dell 
200 - 300 €: Samsung s ravnim i Samsung sa zakrivljenim zaslonom
300 - 500 €: Dell te Xiaomi s ravnim zaslonom
  

Izdvojene modele i brojne druge kvalitetne monitore poznatih proizvođača pronađite u Mikronis web shopu po pristupačnim cijenama!

{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode