Windows, macOS ili Linux - koji operativni sustav odabrati?


Windows, macOS ili Linux - koji operativni sustav odabrati?

Nemamo puno izbora kada je u pitanju operativni sustav našeg laptopa ili računala, no bez obzira na to, izbor koji napravimo može imati raznolike posljedice. Svi već znamo da su Windows i macOS među najraširenijim operativnim sustavima na svijetu, no nemojmo zaboraviti ni na favorita brojnih programera i developera - LinuxOS. Često se dogodi to da mnogi budu zbunjeni prilikom odabira operativnog sustava jer ne znaju koji bi bio najbolji za njih. Stoga ćemo u ovom blogu objasniti značajke te prednosti i nedostatke macOS, Windows i Linux operativnih sustava, kako biste mogli odabrati najbolji za sebe.


Značajke operativnog sustava Microsoft Windows


Microsoft Windows OS je definitivno jedan od popularnijih operativnih sustava iz jednog jednostavnog razloga - instaliran je na preko 87 posto svih PC računala na svijetu. On uživa nevjerojatnu podršku proizvođača hardware-a i software-a, a k tome ima i visoku razinu kompatibilnosti s raznim hardware-om. Postoji naravno i dostupnost razvojnih alata kao i drivera koji su jednostavniji za developere (Direct X, Microsoft Net framework, itd.), ujedno je tu i kompletna podrška za svaki popularni softverski alat koji koriste brojni profesionalci, poput Adobe paketa, Corela, Vegas studija, Fl studija itd. Isto tako, Windows OS je privlačna platforma svima s obzirom na njegovu rasprostranjenost.

Što se tiče gaming-a ostale platforme poput, Linux-a i macOS-a, nikada nisu bile privlačne developerima igara. Razlog je jednostavan, broj usera tih operativnih sustava. Windows je tu već više od 30 godina jedina platforma koja je i dalje broj 1 što se tiče PC gaminga.



Također, za osobna računala, Windows OS dolazi s ugrađenim antivirusom i firewall-om za sigurnost korisnika. Napredni korisnici tako mogu koristiti i značajku Windows Hello na svojim osobnim računalima. Ova značajka sustava Windows dodatno pomaže korisnicima da koriste zaštitu lica ili otisak prsta za otključavanje svojih računala.

Također, Windows nudi korisnicima mogućnost brzog pregleda za praćenje nedavnih aktivnosti na vremenskoj traci, a ima još jednu nevjerojatnu značajku koja se zove Focus Assist. Focus Assist izdvaja Windows od ostalih operativnih sustava je omogućava isključivanje svih ometajućih obavijesti kako biste se lakše usredotočili na svoj posao. Windows je obožavan jer ima više izdanja.


Prednosti Microsoft Windows operativnog sustava:

  • Windows OS je najrasprostranjeniji operativni sustav današnjice te je prilagođen svakom korisniku - od početnika do naprednih korisnika
  • s najnovijom verzijom Windowsa (koja je besplatna ukoliko imate Windows 10) dobije se još naprednija zaštita, lakoća korištenja te kompatibilnost s gotovo svim dostupnim uređajima na tržištu
  • Windows 11 dobio je mogućnost pokretanja Android aplikacija putem instalirane Google Play trgovine
  • Windows 11 ima integriran Teams, glasovnu kontrolu kao i podršku za sve veću dostupnost monitora s touch screenom

Nedostaci Microsoft Windows operativnog sustava:

  • vremenska traka i neke geste će nestati u operativnom sustavu Windows 11
  • možda će vam biti malo teže upoznati se s novim značajkama u korisničkom sučelju


Značajke Mac operativnog sustava


Mac operativni sustav se smatra jednim od vodećih operativnih sustava zbog stabilnosti performansi. Osim toga, korisnici ga preferiraju u odnosu na bilo koji drugi sustav zbog iznimno urednog sučelja. Nakon macOS Catalina (2019), macOS Big Sur je najnoviji operativni sustav Mac-a. Ovaj OS dolazi s unaprijed učitanim aplikacijama, ali možete preuzeti i druge aplikacije putem Mac App Store-a. Ipak, korisnici ga vole zbog još jedne zanimljive značajke koja se zove Dynamic Desktop na ovom operativnom sustavu. Također, uz MacOS možete mirno spavati jer je on iznimno siguran.


Prednosti Mac operativnog sustava:

  • ima jednostavno sučelje i širi raspon unaprijed učitanih osnovnih aplikacija
  • jedan je od najbržih operativnih sustava

Nedostaci Mac operativnog sustava:

  • radi samo s određenim hardverom
  • ima manje aplikacija u usporedbi s drugim operativnim sustavima, poput Microsoft Windowsa
  • macOs dolazi i radi isključivo na Apple računalima te se ne može instalirati na računala ostalih proizvođača


Značajke Linux operativnog sustava


Linux OS je brz, besplatan i jednostavan za korištenje te napaja prijenosna računala i poslužitelje diljem svijeta. On ima brojne značajke kojima može zadiviti svoje korisnike. Među njima je Live CD/USB, pomoću koje korisnik može pokrenuti i isprobati OS čak i bez instaliranja na sustav. Također, Linux ima pakete koji se mogu instalirati kako bi se cijela grafika OS-a temeljila na Windowsu, uz to on podržava većinu tipkovnica, na različitim jezicima, te ima svoje vlastito spremište softvera odakle korisnici mogu preuzeti i instalirati tisuće aplikacija. Linux također može i pokretati Windows aplikacije ako je potrebno.
 



Linux OS je najbolji OS za developere i programere i njegova sigurnost je daleko iznad Windowsa i macOS-a. No, bez obzira na to, ne morate biti LinuxOS guru kako biste instalirali ovaj operativni sustav - barem kad se radi o nekima od najpopularnijih distribucija kao Ubuntu, Linux Mint, Fedora, Manjaro i Arch. Jednostavnije je instalirati Ubuntu nego Windows 10 ili 11. Isto tako Linux detektira već postojeću Windows instalaciju i može se instalirati usporedno sa Windows OS om i tako imati dual boot.
 

Prednosti Linux operativnog sustava:

  • softver otvorenog koda dostupan svima za doprinos, izmjenu i poboljšanje izvornog koda 
  • korisnicima je dostupan za besplatno preuzimanje i korištenje
  • Linux je sigurniji od macOS i Windows operativnih sustava
  • Linux može ponovno oživjeti starija računala
  • može se koristiti na gotovo svim vrstama uređaja, od pametnog telefona do računala
 

Nedostaci Linux operativnog sustava:

  • nije toliko user-friendly kao Windowsi i macOS
  • LinuxOS je otvorenog koda pa biste mogli izgubiti kontrolu nad njegovim ažuriranjima
 

 

Zaključak


Jednostavnost sučelja, navigacija, brzina pokretanja operativnog sustava, svestranost u smislu kompatibilnosti, sigurnosni atributi, pomoćni programi sustava, funkcije i aplikacije, mehanizmi za nadogradnju i stabilnost, samo su neke od značajki koje treba uzeti u obzir prilikom odabira operativnog sustava.

Prilikom odabira dobro je voditi računa i o računalu ili laptopu koji koristite. Osim toga, jasno definirajte za što ćete koristiti to računalo ili laptop, naime svaki operativni sustav ima svoje prednosti i mane, pogotovo kad se radi o zadacima koje planirate obavljati. Isto tako, odaberite onaj operativni sustav koji ima jednostavnije sučelje jer će vam to zasigurno pomoći u produktivnosti.

Nadamo se da smo vam pomogli u odabiru i, imajte na umu, razne operativne sustave možete naručiti već danas s Mikronis web shopa.
 
 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode