Po čemu se razlikuju električne i sonične četkice za zube?


Po čemu se razlikuju električne i sonične četkice za zube?

Na prvi pogled iste, na drugi slične, a u stvari jako različite. Električne i sonične četkice nekome tko se tek susreće s njima zaista djeluju jednako, no mnoge karakteristike su im bitno drugačije. Od dizajna, preko tehnologije i dostupnih načina rada do krajnjih rezultata, u nastavku pročitajte što razlikuje sonične i električne četkice za zube te kako odabrati pravi model. 
 

Jesu li sonične četkice električne? 

Ukratko - da! Primarno se električne četkice za zube dijele na rotacijske (oscilirajuće) i vibracijske
 
Rotacijske ili oscilirajuće četkice su ono što se danas smatra klasičnim električnim četkicama za zube jer su prve četkice “na struju” bile takvog dizajna i načina rada. Odlikuje ih karakteristična okrugla glava četkice koja se rotira ili isključivo u jednom smjeru ili oscilira vrtnju naizmjenično u smjeru kazaljke na satu i obratno.
 

Vibracijske četkice dijele se na sonične i ultrasonične, koje se razlikuju isključivo po frekvenciji rada. Ultrasonične, kako im i samo ime kaže, rade na frekvenciji iznad intervala koji ljudi mogu čuti dok dok sonične proizvode tihi zvuk unutar čujnog spektra. Glave vibracijskih četkica za zube više nalikuju manualnim četkicama po dizajnu te se ne rotiraju, već im se vibriranjem brzo pomiču krajevi.
 


Kako električne četkice čiste zube?

Kao što je spomenuto, glava klasične električne četkice je okrugla i rotira se. Njena vlakna direktno prianjaju na zube i caklinu, čisteći zube s između 3 000 i 7 500 okretaja u minuti, ovisno o samom modelu.   
Glave soničnih (i ultrasoničnih) četkica se vibracijama brzo, ali nježno pomiču po površini zuba te omogućuju bolje čišćenje. Vibracije također pomažu pri povezivanju paste za zube, sline i vode, stvarajući tekućinu koja dobro čisti i inače teško dostupan interdentalni prostor te cjelokupnu usnu šupljinu. Sonične četkice pokreću se deseterostruko brže od klasičnih, poneki modeli naprave zapanjujućih 62 000 pokreta u minuti! Takva brzina stvara mjehuriće zraka i vode koji dodatno pomažu u uklanjanju zubnog kamenca i plaka pri čišćenju. 
 

Prednosti električnih četkica

Električne četkice za zube će općenito, bilo da se radi o klasičnim ili soničnim modelima, pružiti bolje čišćenje i dentalnu njegu od običnih, manualnih četkica. Čovjek pri pranju običnom četkicom napravi oko 300 pokreta, teže doseže nedostupna mjesta i interdentalne prostore te može primijeniti puno veću silu i oštetiti desni. Električne četkice napravljene su s posebnom pažnjom i testirane kako bi omogućile besprijekorno čišćenje i njegu. Lakše ih je koristiti, posebno osobama koji imaju motoričkih poteškoća, a onima koji koriste zubna pomagala omogućuju detaljno čišćenje čak i oko najsitnijih dijelova. Modeli i zamjenske glave prilagođeni su svačijim željama i potrebama, bilo da se radi o osjetljivim zubima i desnima, izbjeljivanju ili borbi s bakterijskim plakom i zubnim naslagama. 
  

Koju električnu ili soničnu četkicu kupiti?

Električne četkice investicija su u dentalno zdravlje i higijenu, stoga treba uzeti u obzir nekoliko faktora prije kupnje. 
 
Modeli se poprilično razlikuju, prvenstveno u različitim načinima rada. Tako pojedini osim čišćenja nude i izbjeljivanje, dubinsko čišćenje ili njegu desni. Neki dolaze s podsjetnicima za izmjenu glave četkice, senzorima za prejak pritisak pri četkanju ili praktičnim putnim etuijem. Neke se električne četkice mogu povezati s posebnom aplikacijom čime korisnik dobiva individualni plan za svakodnevnu dentalnu njegu. 
 
 

Djeca također mogu koristiti električne četkice za zube. Štoviše, preporučuje se što prije ih upoznati s redovitom i pravilnom dentalnom njegom. Dječji modeli u potpunosti su prilagođeni njihovoj dobi, od veličine držača i zamjenskih glava do timera koji im pomaže ostvariti optimalno vrijeme četkanja od 2 minute, a razne boje i motivi pobrinut će se da zdrava navika bude i zabavna. 
 

Razmislite o svojim navikama i potrebama te u Mikronis web shopu pronađite idealan model kako bi Vaš osmijeh svaki dan bio zdrav i blistav!  
 
 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode