Grafički tableti - što su, čemu služe i kome trebaju?


Grafički tableti - što su, čemu služe i kome trebaju?


Grafički tableti mnogima su nepoznanica, iako su već dugo prisutni na tržištu. Često se smatraju “samo još jednom verzijom” klasičnog tableta uz dodatak olovke, a to je daleko od istine. Ako ste se ikad pitali za što se sve koriste grafički tableti, zašto dolaze u različitim veličinama, zašto neki imaju dodatne tipke te kome su zapravo namijenjeni, odgovore donosimo u nastavku. 

 

Što je grafički tablet? 


Grafički tablet je posebno dizajnirani uređaj koji zamjenjuje kompjuterski miš olovkom i ekranom. U većini slučajeva nije uređaj koji radi samostalno, već se mora povezati s računalom, osim pojedinih modela koji funkcioniraju kao prijenosno računalo. Pomicanje olovke po ekranu imitira kretanje miša, ali su pokreti puno precizniji te korisniku prirodniji i ugodniji za ruku. Grafički tableti često se smatraju digitalnom verzijom olovke i papira, a zbog preciznosti i velike kreativne slobode najčešće ih koriste dizajneri, ilustratori, fotografi i srodne profesije. No, u zadnje vrijeme grafički tableti počeli su se koristiti i u obrazovanju te ih u virtualnim ili stvarnim učionicama koriste i predavači i učenici. 
 



Komponente i veličina grafičkog tableta


Grafički tableti dolaze u raznim veličinama i s različitim funkcionalnostima. Osnovne verzije su manjih dimenzija, srednji rang odlikuje interaktivni i veći zaslon, dok višem rangu pripadaju modeli koji su funkcionalno potpuno samostalan uređaj i ne moraju se povezivati s računalom. Interaktivni zasloni prikazuju korištenu aplikaciju izravno na uređaju, dok se na ostalim grafičkim tabletima pokreti olovke po površini prate na zaslonu računala. Veličine zaslona se zbog toga kreću u rasponu od oko 9 do preko 30 inča
 


Grafički tablet standardno dolazi s olovkom, a nerijetko se u kompletu nalazi i dodatna oprema poput stalka i rezervnih vrhova za olovku. Sam uređaj može imati 4 do 8 programabilnih tipki i kružni kontroler za još brže i jednostavnije korištenje te se povezivati s računalom bežično Bluetoothom i pomoću USB ili HDMI ulaza. Dodatno se može kupiti i upravljač s gotovo 20 programabilnih tipki. Digitalna olovka za grafički tablet radi bežično i bez baterije, a vrhovi su joj zamjenjivi. Pojedini modeli dolaze s posebnom tehnologijom multi-touch, koja omogućuje pomicanje i navigaciju gestama te sprječava ometanje rada slučajnim dodirom.  

 

Koji grafički tablet kupiti? 


Odabir grafičkog tableta prvenstveno ovisi o vašim potrebama i budžetu. Za početnike i one koji ne mogu uložiti puno novca u opremu savjetuju se osnovni modeli s površinom za crtanje. Takav tablet daje puno veću preciznost u odnosu na kompjuterski miš, nije vam potreban velik budžet, a značajno olakšava obradu fotografija i rad na dizajnu, ilustracijama i modeliranju.
 


Tableti s interaktivnim zaslonom su dobar izbor za ilustratore, dizajnere, nastavnike (posebno predmeta poput fizike, matematike i kemije) i sve kojima je potrebna još veća preciznost te bolja kontrola crtanja i pisanja. Ovakvi modeli grafičkih tableta imaju širok raspon cijena, u kojem svakako možete pronaći izvrsnu kombinaciju specifikacija i opreme, koliki god da vam je budžet. 

Napredniji modeli grafičkih tableta, kojima nije potrebno spajanje na vanjsko računalo, opremljeni su vrhunskom tehnologijom, od zaslona, kontrasta i boja do prepoznavanja više stotina razina pritiska koji omogućuju nevjerojatnu preciznost i kontrolu pokreta. Najbolji su izbor što se tiče specifikacija, mogućnosti i praktičnosti, ali dostupni onima koji mogu izdvojiti nešto veći iznos novca za kupnju. 


Za koji god da se model odlučite, možete ga pronaći u velikoj ponudi grafičkih tableta raznih veličina i specifikacija u Mikronis web shopu! 

 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode