Razlike između Google Chromecast i Apple TV uređaja


Razlike između Google Chromecast i Apple TV uređaja

Kako pretvoriti televizor u smart TV? Rješenje je vrlo jednostavno - dodavanjem uređaja poput Google Chromecast-a ili AppleTV-a. No, osim toga, oba će uređaja pružiti još neke funkcionalnosti. U nastavku vam otkrivamo više detalja. 
 

Što je Google Chromecast?

Chromecast je uređaj koji služi za streaming sadržaja na TV-u putem bežičnog povezivanja na mobitel, tablet ili računalo. Uređaj omogućuje da svaki TV s HDMI ulazom dobije funkcije smart TV-a, drugim riječima, omogućuje povezivanje s aplikacijama instaliranim na mobitelu, tabletu ili računalu. 
 



Što je AppleTV?

Iako zvuči tako, AppleTV nije televizor, nego uređaj koji se HDMI kablom spaja na televizor, i omogućuje streaming filmova, serija i glazbe putem Netflixa, iTunesa i AppleMusic-a. Za razliku od Chromecasta, AppleTV ne zahtijeva korištenje mobitela, tableta ili računala kao posrednika, već funkcionira kao samostalni media centar s unaprijed instaliranim aplikacijama. 

Možda djeluju prilično slično, ipak postoje neke razlike između ova dva uređaja.
 

Izgled

Chromecast je vrlo kompaktan uređaj (5,2 x 5,2 x 1,4 cm), zbog čega je praktičan za putovanja - primjerice za korištenje u vikendici ili hotelskoj sobi. Apple TV je nešto glomazniji (9,9 x 9,8 x 3,8 cm), pa je možda praktičniji za kućnu upotrebu. 
 



Specifikacije

Chromecast se spaja na TV putem HDMI kabela, a potom i na mobitel (Android ili Apple), tablet ili računalo putem WiFi-ja. Standardna verzija, Chromecast 3, omogućuje direktan streaming filmova i serija na TV u Full HD rezoluciji, dok će noviji model, Chromecast with Google TV, omogućiti 4K UHD rezoluciju. Za reprodukciju sadržaja na uređajima (mobitel, tablet ili računalo) će biti potrebno instalirati aplikacije za streaming, a Chromecast će poslužiti samo kao posrednik koji bežično spaja uređaj i TV. Brzina streaminga ovisi o brzini mobitela/tableta, kao i routera za internet. Uz to, omogućuje i korištenje televizora kao zaslona za laptop, što će monogima biti korisno rješenje za kućni ured. 
 
AppleTV se također spaja na TV putem HDMI-a, a njime se upravlja putem daljinskog upravljača, iPhone-a, iPad-a ili iPod-a. Za razliku od Chromecasta, čija je uloga strogo posrednička, AppleTV je samostalan medijski player s vlastitim tvrdim diskom, procesorom i operativnim sustavom. Streaming je moguć u FullHD ili 4K rezoluciji, a uređaj se osim putem WiFi-ja, na internet može spojiti i kabelom kako bi se ostvarila veća brzina streaminga. 
 


Dostupne aplikacije i sadržaji

Iako nisu sve aplikacije kompatibilne za korištenje s Chromecast-om, one najveće i najčešće korištene jesu, pa svakako nema velikih briga oko povezivosti. Netflix, HBO Go, YouTube, Google Play Movies, Amazon Prime Video i Disney+ neke su od kompatibilnih aplikacija koje će omogućiti gledanje serija na svakom TV-u s HDMI priključkom. 
 
AppleTV dolazi s velikim brojem unaprijed instaliranih aplikacija i kompatibilan je uz sve navedene streaming servise, uz dodatak AppleTV+ servisa (koji se plaća zasebno). Osim toga, zgodni dodaci su i Apple Fitness+ videi za vježbanje koji se mogu povezati s Apple Watch-om kako bi pratili vaše tjelesne funkcije, Apple Arcade aplikacija s velikom selekcijom video igrica u 4K rezouluciji, kao i Apple Music. 
 

Cijena

AppleTV (HD, 32 GB, 2021) dolazi uz cijenu od 1.312,00 kuna, dok je Chromecast cjenovno konkurentniji uz cijenu od 349,00 kuna za Chromecast 3 i 649,00 kuna za Chromecast with Google TV.  

Sve u svemu, Chromecast će poslužiti za jednostavno povezivanje TV-a s mobilnim uređajima ili računalom, dok će AppleTV pružiti nešto više funkcija i bolje korisničko iskustvo, kao i savršenu usklađenost sa svim Apple proizvodima. 

 
Za koji god se odlučili, znajte da su i Chromecast i AppleTV dostupni u Mikronis webshopu!
 
 

 

{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode