Kako odabrati aparat za kavu koji odgovara vašim potrebama?


Kako odabrati aparat za kavu koji odgovara vašim potrebama?


Mnogi će se složiti oko omiljenog jutarnjeg napitka. Espresso, turska, bijela, cappuccino, sa šlagom, ledena, s mlijekom ili bez, sa zaslađivačem ili bez, ali - kava! Ako ste jedni od onih koji ne mogu započeti (ili nastaviti) dan bez najdražeg napitka s kofeinom, zasigurno ste u nekom trenu poželjeli opremiti dom aparatom koji će ga pripremiti baš po vašem ukusu. Prije no što kupite prvi na kojeg naletite, u nastavku pročitajte savjete za kupnju aparata za kavu. 

 


Vrsta aparata i kave


Prvi eleminacijski faktor trebala bi vam biti vrsta uređaja, odnosno kave koju može proizvesti. Možete birati između aparata za filter, espresso i kavu u kapsulama, što daje i više nego dovoljno izbora za svačije želje i potrebe. 

Aparati za filter kavu su oni koje najčešće vidimo u američkim filmovima, s velikim staklenim vrčem. Prednost takvog aparata je upravo kapacitet spremnika jer odjednom možete napraviti količinu kave za 10-15 šalica. No, vodite računa o tome da je filter kava nešto slabijeg intenziteta pa svakako provjerite odgovara li vam njen okus prije no što kupite aparat ovog tipa. 

 
 

Espresso kava dobro je poznata jer se poslužuje u gotovo svim kafićima i restoranima. Kućni espresso aparati omogućit će vam da takvu napravite u svom domu kad god poželite, koristeći mljevenu kavu ili onu u zrnu. Ovisno o odabranom uređaju i vašim osobnim željama, osim samog espressa, moći ćete napraviti i druge varijacije poput americana i produžene kave, a s nekima čak i cappuccino, macchiato te ostale varijante koje uključuju mlijeko ili pjenu. 

Aparat za kavu u kapsulama postao je sve popularniji zadnjih godina. Praktičan je, brz, priprema hladne i tople napitke te nije kompliciran za korištenje. Prednost kapsula je što dolaze u raznim okusima pa ćete tako pronaći kapsule za espresso i bijelu kavu, kavu s karamelom i drugim začinima, ali i brojne okuse ostalih napitaka poput kakaa, čaja te vruće čokolade.
 

 


Postoje i uređaji poput izvrsnih DeLonghi modela, koji su istodobno aparati za mljevenu kavu i onu u ESE kapsulama. Važno je napomenuti da u njih ne idu klasične, već posebne kapsule koje sadrže optimalnu količinu kave za jedan espresso. S ovim aparatima za kavu možete pripremiti čak dvije šalice omiljenog espressa istovremeno, oduševiti goste pjenastim cappuccinom i raznim drugim varijantama. 

 


Dodatne opcije aparata za kavu


Mada na prvu djeluju poprilično jednostavno, aparati za filter kavu mogu imati brojne dodatne značajke. Najčešće je riječ o mogućnosti grijanja kave u vrču, automatskog gašenja, prostora za pohranu kabela te odvojivih dijelova za lakše čišćenje. Tako, primjerice, Bosch aparat za kavu ima: 

  • tipku za pojačavanje okusa i arome kave

  • funkcije za uklanjanje kamenca i lakše čišćenje te 

  • automatsko gašenje, kao i 

  • zaštitu od kapanja.

 


Dodatne funkcije aparata za espresso kavu obično su mogućnost istovremenog pravljenja kave u dvije šalice, integrirana ili odvojena pjenilica mlijeka, podešavanje temperature, integrirani mlinac za kavu te opcije za lakše čišćenje i uklanjanje kamenca. Ovaj Bosch model ima mogućnost grijanja šalica, izrade različitih kava s mlijekom pritiskom jedne tipke te automatsko čišćenje i uklanjanje kamenca, a pojedini se dijelovi aparata mogu prati u perilici posuđa.

Aparati za kavu u kapsulama mogu doći s dodatnim funkcijama poput prilagodljive visine postolja, automatskog isključivanja za siguran rad te upravljačkog ekrana osjetljivog na dodir.

 


Dimenzije aparata za kavu i cijena


Nakon vrste aparata, kave i dodatnih funkcija, preostaje vam vidjeti možete li željeni aparat uklopiti u svoj kuhinjski prostor. Ako imate relativno malu kuhinju, morat ćete se odlučiti za aparat manjih dimenzija ili mu pronaći drugi prostor. Muči li vas nedostatak utičnica za struju u kuhinji, problem možete riješiti korištenjem produžnog kabela, odnosno strujne letve

 


Cijene aparata za kavu jako variraju, a općenito vrijedi “što više funkcija, to viša cijena”. Za skromniji budžet pronaći će se aparati i za 300-tinjak kuna, dok gornja granica ide i do 8.000,00 kuna za naprednije modele. Aparati za filter kavu nešto su jeftiniji od ostalih, oni za kavu u kapsulama srednjeg su cjenovnog ranga, dok će cijena aparata za espresso ponajprije ovisiti o tome je li ručni ili automatski, pri čemu će automatski biti skuplji. 

 

Naravno, osim navedenih značajki možda vam igra ulogu i proizvođač samog aparata za kavu kako biste bili što sigurniji u njegovu kvalitetu. Za kupnju pouzdanih brandova uređaja za pripremu kave zaputite se u Mikronis webshop!

{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode