Lenovo K5 Note: Adut srednje struje za multimediju i VR


Lenovo K5 Note: Adut srednje struje za multimediju i VR
Za razliku od (zlosretnog) Samsungovog modela s kojim dijeli dio imena, Vibe K5 Note - još jedan u nizu Lenovo smartfona koji potiho pristižu na hrvatsko tržište - nije mobitel prvenstveno namijenjen povećanju produktivnosti i skiciranju u pokretu. Prilagođen je primarno potrebama i prohtjevima konzumenata multimedijalnih sadržaja na malom ekranu.
 

Dizajn i performanse


Lenovo K5 Note na prvi pogled djeluje kao da pripada višoj cjenovnoj klasi nego što je to doista slučaj. Odlikuju ga aluminijsko kućište kvalitetne izrade, elegantan profil čistih linija i dizajn prednje strane podređen zaslonu. Dojam dodatno pojačava i zlatna boja modela koji je stigao na testiranje.

Tipke za uključivanje te pojačavanje i stišavanje zvuka su desno, utor za kartice nano-SIM i/ili SD lijevo. Straga su kamera (po sredini pri vrhu), senzor za čitanje otiska prsta (nešto ispod nje) i zvučnik (sasvim pri dnu, razvučen po širini). Ulaz za slušalice (3,5 milimetarski) je na vrhu uređaja, mikro USB na dnu. Kapacitativne tipke s pozadinskim osvjetljenjem, smještene pri dnu ispod zaslona, zadovoljavajuće su responzivnosti. Uz smartfon dolazi i prozirna plastična maska za stražnji dio, koja će vam vjerojatno poslužiti samo kao prva pomoć. Ne kažem kako neće biti korisna jer je stražnju stranu dosta lako zaprljati. Ali, gledano s estetske i praktične strane, ne bi me čudilo ako bi vrlo brzo potražili drugo rješenje.
Sa zaslonom IPS LCD dijagonale 5,5 inča (13,9 centimetara) sam uglavnom bio prilično zadovoljan. Nudi jasan i bistar puni HD s dobrim intenzitetom svjetla i pristojnom razinom prikaza pojedinosti te kvalitetnu reakciju na dodir, kao i vidljivost iz raznih kutova. Prednost je to što možete softverski mijenjati razinu temperature prikaza boja na zaslonu kako bi ih prilagodili svojim potrebama i željama. Refleksija, doduše, nije zanemariva. Posebno dolazi do izražaja pri korištenju na otvorenom, iako vidljivost ostaje u granici prihvatljivog.

Osmojezgreni MediaTekov SoC Helio P10 radnog takta 1,8 GHz, podržan s tri GB RAM-a, također je ponudio izvedbu kojoj se nema što ozbiljnije prigovoriti, ali koja ni ne oduševljava. Počinje se zagrijavati tek pri dugotrajnijim većim opterećenjima, uglavnom u gornjem dijelu uređaja i u granicama prihvatljivog. Nije najbolji izbor za zahtjevnije igre, ali multimediju vrti bez zadrške. Čitač otiska prsta reagira brzo, sa zadovoljavajućom razinom preciznosti. Smještaj na stražnjoj strani nije najbolji izbor, ali je dovoljno velik i istaknut kako bi ga se našlo i bez gledanja.
Baterija kapaciteta 3.500 mAh ima dva nedostatka: nezamjenjiva je i ne podržava brzo punjenje, pa ćete morati pričekati oko dva i po sata kako bi ju potpuno napunili. S punim kapacitetom izdržat će cijeli radni dan intenzivnijeg korištenja.
 

Softver i sučelje


Na žalost, najatraktivniju značajku ovog smartfona nisam uspio isprobati. Vibe K5 Note, naime, dolazi opremljen tehnologijom Theater Max koja omogućava pretvaranje običnog sadržaja u (uvjetno rečeno) virtualnu stvarnost, odnosno prikaz u 360 stupnjeva. Da bi ju bilo moguće koristiti, potrebno je imati konzolu ANT VR koju Lenovo prodaje zasebno, a do koje nisam uspio doći. Nadam se kako će Lenovo u idućem izdanju slijediti Alcatelov primjer i ponuditi ANT VR u paketu s mobitelom. Uređaj je vrlo brzo po aktivaciji ponudio nadogradnju na Android 6.0 Marshmallow. S tim se izdanjem Googleovog operativnog sustava nosio s lakoćom, nudeći razne praktične sitnice poput primjerice brzog pristupa najčešće korištenim aplikacijama u vidu sličica koje se automatski pojavljuju uz tražilicu u vrhu zaslona ili mogućnosti mijenjanja veličine fonta u aplikacijama. Dojma sam kako su u Lenovu napravili značajan korak kako bi se približili purističkom izdanju Androida. Njihovo sučelje još uvijek je prisutno, ali nije nametljivo i s podnošljivom razinom predinstaliranih aplikacija. Naravno, još ima prostora za smanjivanje potonjeg. Među aplikacijama koje Lenovo nudi vrijedi istaći Secure Zone, koja jedna fizički može podijeliti u dva virtualna uređaja pa je tako moguće vrtjeti dvije inačice iste aplikacije, svaku sa svojim postavkama.

Korisno ako planirate, recimo, dati mobitel djetetu za igru, no nije nezamisliv ni scenarij u kojem dvije osobe dijele jedan uređaj, iako za to postoji bitno ograničenje: Vibe K5 Note koristi hibridni pristup uporabi kartica SIM i SD, što znači kako ne možete istovremeno koristiti i dvije kartice SIM i proširiti memoriju uređaja do 128 GB. To je svakako značajka koju bih volio vidjeti u nekom od budućih izdanja. Povezivanje s Lenovo računalom (IdeaPad Y580) korištenjem aplikacija kao što su ShareIt i SyncIt prošlo je glatko, iako je s prvom bilo istih problema s kakvima se susrećem koristeći pametni telefon Vibe Z2 (primjerice, redovno ne povuče sve datoteke koje sam označio za prijenos, pa moram ponavljati postupak). Kamera i zvuk I stražnja (s 13 megapiksela) i prednja (s osam megapiksela) kamera na Vibeu K5 Note su osrednje, čak i kad se gleda u kategoriji srednjeg cjenovnog ranga. Boje su općenito slabijeg intenziteta, nešto življe uz bolju rasvjetu. Primjetni su povećana zrnatost i slabiji kontrast u uvjetima slabijeg osvjetljenja. U potonjima i autofokus ima problema s praćenjem pokreta. S druge strane mogu reći kako su zvučnik i slušalice, ojačani tehnologijom Dolby Atmos, među boljima. Nisu vrhunski, ali pružit će ugodno iskustvo pri gledanju filmova ili slušanju glazbe, s time da morate paziti kako ne bi prigušili zvučnik prstom kad mobitel koristite u vodoravnom položaju.
 

Opći dojam


Kad bih kupovao Lenovo Vibe K5 Note, učinio bih to prvenstveno zbog odličnog zaslona, solidne baterije te podrške za dvije kartice SIM i virtualnu stvarnost (potonje već na razini puke radoznalosti). Riječ je o kvalitetnom predstavniku srednje klase koji vas možda neće oduševiti, ali neće niti razočarati. Bio bih sretniji s jačim procesorom i boljim kamerama. No, za ovaj cjenovni razred ukupan dojam je: OK.

recenzija je preuzeta s portala digitalno.hr uz dopuštenje autora
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode