LG G4 za dobru dozu sljezovih kolačića


LG G4 za dobru dozu sljezovih kolačića

LG, koji je ne tako davno bio sinonim za jeftine mobitele, postao je ljubimac stručnih krugova i bolje upućenih ljubitelja smartfona svojom serijom G. Naime, model G4 je, kao i njegovi prethodnici, ponudio praktički sve što nude i ostali najbolji smartfoni na tržištu, ali po osjetno nižoj cijeni. (LG G4 cijena u najnovijoj varijanti, u dual-SIM izvedbi, u našoj ponudi iznosi 4.099 kuna.) Drugim riječima, kao što će vam povtrditi svaka neovisna LG G4 recenzija, to je vrhunski model kojem ne nedostaje ništa bitno što nude još skuplji smartfoni; naprotiv, nudi i neke mogućnosti koje konkurencija još nema: laserski autofokus kamere, potpune ručne kontrole snimanja, kožna pozadina, izmjenjiva baterija od čak 3000 mAh… a sada i najnoviji Android. Posljednja verzija, Android 6.0 'Marshmallow', predstavljena je još u listopadu, ali nama u Hrvatskoj još nije dostupna redovitim putem (premijeru je imala na Googleovim vlastitim modelima serije Nexus 6, te kao nadogradnja na modele Nexus 5 – ali i jedni i drugi su kod nas dostupni samo preko sivog tržišta). Od svih proizvođača Android uređaja, LG je prvi reagirao i najavio nadogradnju za G4 već slijedećeg mjeseca: ona je izašla u Poljskoj u studenom, u Koreji u prosincu… a u siječnju konačno i u Hrvatskoj.
Što sve donosi novi Android 6.0? Da budemo potpuno iskreni: ne baš toliko puno koliko sugerira za cijeli broj veća verzija. U neka stara vremena, Marshmallow bi dobio oznaku 5.3 a ne 6.0. No, dobra vijest je da – za razliku od nekih ranijih nadogradnji Androida – ne donosi praktički nikakvih novih problema. Sve promjene – premda nisu naročito krupne – dobrodošle su. LG G4 je uz Marshmallow još bolji telefon, još više se isplati!

Najveća i najbolja promjena je ona koja se na prvi pogled uopće ne vidi: ne možete ju nigdje uključiti niti prilagoditi – radi bez vaše intervencije. No zato njene učinke možete osjetiti. Radi se o pritužbi broj 1 koju svi korisnici – i iskusni i potpuni početnici u svijetu smartfona – imaju na svoje mobitele: trajanju baterije. Google je uspio podesiti da baterija traje dulje! To postiže funkcija Doze koju nigdje ne možete uključiti već se ona sama, automatski aktivira. Trik je u tome da kada ne koristite mobitel neko vrijeme, nakon što se ekran ugasi, Android „zamrzne“ sve aplikacije i procese, kako one ne bi „u pozadini“ radile i trošile memoriju – a kako su „zamrznute“, dovoljno je da ponovno uključite ekran da se one vrate ondje gdje su stale. Naravno, Android zna koje će funkcije propustiti i kroz Doze – primjerice, SMS-ovi će vam stizati ali obavijesti nižeg prioriteta – ne (primjerice, da je netko komentirao vaš status na Facebooku ili lajkao sliku na Instagramu – to će pričekati dok se telefon ne probudi). Sve to skupa je odlična vijest – premda su i ranije postojala slična rješenja (primjerice, nezavisne aplikacije kao što je Greenify ili softverske nadogradnje Androida kao što je Stamina mode na Sonyjevim Xperijama) ovaj Doze ide dalje, omogućuje još veće uštede baterije a ne zahtjeva od vas baš nikakav napor. Doduše, ako baš hoćete nešto sami napraviti – i to se može. Ako želite odrediti koje će aplikacije biti izuzete od Dozea (primjerice, osjećate da baš morate dobiti poruku čim netko lajka vašu sliku na Instagramu), na G4 odite u Postavke, pa Standardno, pa u Ušteda baterije i korištenje energije, pa u Korištenje baterije i zatim kliknite na Zanemari optimiziranje: pojavit će se lista svih mogućih aplikacija i procesa (uključujući one pozadinske za koje niste bili ni svjesni da postoje); na njoj samo izaberite one koje želite izuzeti iz Dozea.

Mogućnost koju sam Google na svojim službenim stranicama izdvaja kao najvažniju jest Now On Tap – premda ona nama nije tako zanimljiva, jer još nije dostupna ako vam se mobitel obraća na hrvatskom. No samo da se zna: Now On Tap radi na G4 ako mu prebacite jezik na US English i tada će omogućiti pretragu direktno iz (nekih) aplikacija, bez prebacivanja na tražilicu. Ipak, mi smo primijetili da je nadogradnja G4 na Marshmallow donijela još neke, sitnije promjene u funkcioniranju Google Now (kojeg smo omogućili tako što smo dodali američki engleski kao dodatni, ali ne glavni jezik). Ako se želite poigrati s tim postavkama, u izborniku Postavke odaberite Standardno i kliknite na novu stavku Google.
Slijedeće bitne promjene vezane su uz privatnost: radi se o dopuštenjima i obavijestima. S dopuštenjima je u prijašnjim verzijama Androida vladao popriličan kaos: mnoge aplikacije su u pozadini, iza naših leđa, radile sve i svašta – i trošile bateriju, internetski promet; da ne spominjemo privatnost… – a mi na to nismo imali stvarnog utjecaja (aplikacija bi se prilikom instalacije prijavila koja sve dopuštenja želi koristiti, ali tada je teško znati kako će ih zaista koristiti, a kasnije se nisu mogle isključivati pojedina dopuštenja). U novom Androidu, upitat će se vas se želite li odobriti aplikaciji da primjerice troši mobilnu internet ili uključi GPS – tek onda kada joj to zatreba (a vi možete isključiti tu mogućnost pritiskom na Ne pitaj me ponovno). Što je još bolje, za svaku aplikaciju možete u bilo kojem trenutku odrediti što može a što ne može: odite u Postavke, pa Standardno, pa Aplikacije, zatim kliknite na aplikaciju i odaberite Dozvole – vidjet ćete koja sve ona dopuštenja koristi i što joj možete zabraniti.

Vratimo se korak natrag: kad ste kliknuli na aplikaciju, mogli ste vidjeti da vam se za nju nudi tona informacija: koliko zauzima memorije, kako koristi podatke (tu se može vidjeti koliko koristi 3G/4G mobilnu vezu u pozadini, bez našeg znanja, i onemogućiti joj to), a na dnu možete saznati i koliko troši bateriju te radnu memoriju. Nova i posebno zanimljiva postavka krije se iza Obavijesti: kad ju kliknete, možete joj posve blokirati obavijesti, odrediti im prioritet ili omogućiti novu funkciju VirenjeI (na engleskom: Peek) što znači da će se obavijest pojaviti na vrhu ekrana, ne prekrivajući cijeli prozor kojeg gledate, i sama od sebe nestati nakon par sekundi. Nama se to čini zgodno, a zanimljivo je da je ta mogućnost jedinstvena za LG G4 karakteristike – drugi mobiteli s Marshmallowom je neće dobiti.
Slijedeći skup promjena zadesio je profile zvona – mora se priznati da su oni bili prilično komplicirani u ranijim verzijama Androida, pa je svaki od velikih proizvođača mobitela uvodio vlastita, dodatna pravila. Sada ona više neće biti potrebna jer je zvonjava u Androidu maksimalno pojednostavljena: postoje samo tri profila zvona – Zvuk, Samo vibracija i Nečujno – a na Nečujno se možete prebaciti za sekundu: dovoljno je pritisnuti tipku za pojačavanje ili stišavanje zvuka i kliknuti na ikonu zvučnika koja će se pojaviti s lijeve strane na vrhu ekrana: vidjet ćete da će se ikona pretvoriti u prekriženi zvučnik. Ako se pitate gdje je nestao način rada Prekidi koji je uveden u Lollipopu, on je i dalje tu – samo je preimenovan u Ne smetaj (Do Not Disturb na engleskom; tako se zove i na iPhoneu, od kojeg je vjerojatno „maznuta“ cijela ideja); kad vam zatreba, naći ćete ga pod Postavke, pa Zvuk & obavijest, a nudi mnoštvo opcija: da se uključi prema rasporedu (preko noći), da se samo isključi nakon nekog vremena, podešavanje što ipak smije zvoniti i tako dalje…
Ima, dakako, još promjena, sitnijih, no većina nam ih se svidjela. Primjerice, sada kada stisnete Dijeli na vrhu popisa, iznad aplikacija kojima možete podijeliti sadržaj koji vas zanima, pojavit će se 8 kontakata – ljudi s kojima ste nešto dijelili u zadnje vrijeme. Zatim, promijenjen je Knock Code, uzorak kojim možete otključati zaslon; on je ponešto zakompliciran, što se neće svima svidjeti ali to je uvedeno na zahtjev korisnika koji su željeli veću sigurnost. Preimenovan je i unaprijeđen softver za spajanje s PC-om: sad se zove AirDrive. Poboljšano je i automatsko osvjetljenje: sad možete vidjeti kako reagira na promjene u okolnom svjetlu, jer se klizač u okviru obavijesti automatski miče kako se krećete iz tamnijeg u svjetlije područje (ili obratno). To je otprilike to, premda imamo osjećaj da ćemo s vremenom otkriti još poneku zgodnu sitnicu… ;)
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode