Mali od monitora


Mali od monitora
Kod kuće smo još i spremni podnijeti velika, glomazna, bučna računala – samo da su jeftina. No posao je posao: ondje ne bi trebali pristajati na kompromis oko tih velikih, ružnih kanti. U skladu s trendovima, Avenio računala iz serije Office su maleni, kompaktni uređaji koje nećete skrivati pred pogledom poslovnih partnera, niti će vas zvukom podsjećati na jumbo jet prilikom polijetanja. Među njima, Avenio malo desktop računalo s oznakom Mini Office M stoji u sredini po cijeni – jeftiniji modeli su primjerice Avenio Office Q i Office S, a još je više skupljih, kao što su Office Maxi i Office XL.

Naš izabranik Avenio Mini Office M najmanji je od sviju, što ga čini ne samo praktičnim za smještaj nego i sasvim fit za jednu specifičnu primjenu: da posluži kao fiskalna blagajna. S njim u paketu dolazi VESA mount – okvir pomoću kojega možete računalo vijcima pričvrstiti uz stražnju stranu bilo kojeg monitora ili ravnog televizora (VESA je industrijski standard koji propisuje da ti uređaji imaju utore za te stalke ili za zidne nosače). Ako vam je teško zamisliti kako izgleda PC koji stane na poleđinu monitora, pogledajte donju sliku na kojoj se ovo Avenio stolno računalo drži u ruci – sad imate bolju predstavu o tome koliko je ono veliko! Mini Office M je velik otprilike kao jedna deblja knjiga; najbliži po veličini mu je pakiranje DVD-a (samo što je ono manje debelo, dakako). Osim minijaturnih dimenzija, ovakav dizajn ima još jednu bitnu prednost: tišinu. Kako nema klasičnih ventilatora niti tvrdog diska, eliminirani su najveći galamdžije – a ipak ne moramo brinuti za toplinu jer ona izlazi kroz veliki „prozor“ s mrežicom koji zauzima gotovo čitav bok te kroz još jedan „radijator“ koji dominira gornjom stranom.

Unatoč malim dimenzijama, Office M ima sve uobičajene priključke. Sprijeda su čak četiri USB priključka te utičnice za slušalice/zvučnik i mikrofon. Straga su još dva USB (3.0) priključka, vrlo praktičan eSATA te priključci za čak tri tipa monitora: VGA, DVI-D i HDMI, tako da se ovo računalo može spojiti na praktički svaki tip ekrana. Na samom vrhu je Ethernet (LAN) priključak – bitan zato što ovo računalo nema WLAN (WiFi) priključak kojeg smo inače skloni uzimati zdravo za gotovo. No taj izostanak nije uvjetovan željom za nižom cijenom nego potrebom za većom sigurnošću: bilo da ćete ovo računalo koristiti kao blagajnu ili za ostale uredske potrebe – mirnije ćete spavati ako znate da u njega može upasti samo netko tko će se fizički, kabelom spojiti na njega. Ako vam to pak ne odgovara, jer kanite Office M smjestiti negdje gdje vam mrežna utičnica nije pri ruci, lako možete dokupiti USB Wireless adapter – mi ih nudimo nekoliko po dvoznamenkastoj cijeni u kunama.

Računalo pokreće procesor Intel Celeron G1840 takta 2,80 GHz – svakako najjači procesor u ovom cjenovnom rangu, pa i ponešto iznad njega, tako da će ovo računalo sasvim komforno moći obaviti svaki uredsko-poslovni zadatak koji stavite pred njega (u praksi, to znači da je dovoljno snažan za bilo što, osim zahtjevnijih igara, autorstva multimedija i programiranja). Tu je i 4 GB RAM-a (proširivo do 16) te SSD od 120 GB – još jedan faktor koji osigurava brz rad. Ako vam zbog nekog razloga zatreba veći prostor za pohranu, u kućište se može ubaciti klasičan tvrdi disk, no još elegantnije rješenje je da ga povežete preko spomenutog eksternog eSATA priključka. Na isti način možete povezati i vanjski CD/DVD/Blu-ray disk. Naravno, i unutra možete ubaciti neku dodatnu karticu, na ITX ploču, ako poželite: za Avenio računala ne vrijedi nama nesimpatična politika da otvaranje kućišta poništava garanciju (koja, usput budi rečeno, vrijedi punih pet godina ako se odlučite na redoviti godišnji servis).
Priču o proširenjima i nadogradnjama možemo zaključiti Windowsima – oni se ne isporučuju s računalom, ali ako želite možete ih dokupiti; tada ćemo vam ih besplatno instalirati. OS je jedini „detalj“ koji priječi da ovo računalo počnete koristiti odmah nakon nabave: s njime dolazi i tipkovnica i miš - dakako, oboje je na razini kvalitete ostalih komponenti: to nisu no name periferije; proizveo ih je Logitech.
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode