Mobilna navigacija


Mobilna navigacija
Smartfoni su neke stvari učinili izlišnima. Među njima su i GPS uređaji – ne (samo) zato što je GPS navigacija na mobitelima besplatna, nego zato što može biti bolja nego na samostalnim GPS uređajima

Digitalni fotoaparati i kamere, MP3 playeri, radio-satovi i budilice, džepni kalkulatori, rokovnici i imenici… to su samo neke od stvari koje se danas sve rijeđe kupuju i koriste, jer zamijenio ih je smartfon – svestrani uređaj kojeg svi mi cijelo vrijeme nosimo sa sobom. Toj podužoj, i sve duljoj listi definitivno su se pridružili i GPS uređaji. Ako ih niste dobili već tvornički ugrađene u novo vozilo, malo je vjerojatno da ćete kupiti novi GPS uređaj: umjesto toga dati  ćete još jedan zadatak svom vjernom svestranom digitalnom pomoćniku.
Razlog tome treba tražiti u strahovito brzom razvoju smartfona, i ogromnoj potražnji koja je dovela do meteorskog pada cijena smartfona, uz još brže poboljšanje mogućnosti. GPS uređaji naprosto nisu mogli držati korak s tom brzinom promjena. Dan-danas većina njih ima ekrane od 3,5“ – toliko su pred koju godinu bili veliki i ekrani boljih smartfona, ali danas takav uređaj izgleda zastarjelo i siromašno. Slično vrijedi i za kvalitetu prikaza za ekranu: dobar smartfon prikazat će jasniju sliku, čak i na suncu, nego većina samostalnih GPS uređaja.

Glavni krivac tome, glavni motor promjena je Google. Njihove Karte (Maps) nemaju doduše toliko mogućnosti kao profesionalni GPS navigacijski sustavi TomToma ili Garmina ali imaju sve njihove ključne mogućnosti, uz sučelje koje se jednostavnije koristi i na koje se brzo možete naviknuti, te uz brže ažuriranje sadržaja. Na Google Kartama tako možete vidjeti kakvo je stanje na cestama i kojim putem ćete brze doći na odredište (ovo dakako ne radi svugdje ali sasvim lijepo funkcionira u Zagrebu i drugim većim gradovima, kao i na važnijim prometnicama u Hrvatskoj); možete vidjeti kako izgledaju pojedine zgrade (Street View – konkurencija nema ništa ni izbliza slično); zatim, točaka od interesa – od kafića, restorana, apoteka i benzinskoj postaja do dućana s biciklima, auto-dijelovima ili kazališnim potrepštinama – ima daleko više nego kod drugih, a ako nekoga i nema, lako ga možete sami dodati na mapu; isto tako, možete sami učitati mape koji su drugi napravili, primjerice ovu s novim lokacijama kamera u Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

Dodatni argument u korist navigacija na mobitelima je taj što jednim potezom prsta možete dobiti dodatne informacije o objektu koji vas zanima: vidjeti fotografije, provjeriti radno vrijeme i pogledati kako su ga drugi ocijenili; drugim potezom prsta možete ih nazvati ili otvoriti njihove web stranice. A vrijedi i obrnuto: Google Karte možete otvoriti iz web preglednika (da pogledate gdje se točno nalazi kafić ili dućan u koji ste se uputili), imenika ili iz poruke kojom kolega poručuje gdje ćete se točno naći. Google Now vam može već na početnom ekranu prikazati koliko će vam trebati do posla (obzirom na trenutačno stanje na cestama), ili vas obavijestiti gdje u gradu kojeg ste turistički posjetili ima dobra pivnica (ako volite posjećivati pivnice, Google to zna!).

Nacigacija za mobitel ipak ima jednu veliku manu. Naime, svi ti dodatni podaci vuku se s interneta; i ne samo oni, nego i mape (zemljovidi) – sve se to povlači s interneta, dok se vozite ili hodate. To je OK dok ste u dometu neke prijateljske Wi-Fi mreže, ili dok ste u centru grada spojeni na 4G mrežu, ali je problem u tome što nam navigacija nije toliko potrebna u rodnom mjestu koliko na nepoznatom terenu. A kad ste na nepoznatom terenu, vrlo je vjerojatno da ondje nema brze mobilne mreže, ili je ona preskupa (u roamingu) – a tada nema ni navigacije, ni karata, ni stanja na cestama, ni točaka od interesa… Google Karte imaju doduše opciju offline rada (na mobitel se može snimiti zemljovid, do veličine 50x50 km, koji je onda dostupan i bez mreže) ali ta je opcija toliko komplicirana, različito izvedena u različitim verzijama aplikacije, ograničena (ne radi u Sloveniji, primjerice) i nepouzdana (u aktualnoj verziji se snimljeni zemljovidi nakon 30 da automatski brišu, kao cache) pa ju ni nećemo detaljno opisivati. Osim toga, Google je na ovogodišnjoj konferenciji I/O obećao da će do kraja godine ponuditi offline mape.

Do tada, predlažemo alternativu kojom se osigurava navigacija na mobitelu bez interneta: Here. Kad se spreate na put, dok ste još na kućnoj ili uredskoj Wi-Fi mreži preuzmite na mobitel mape zemlje ili regije u koju putujete – ili jednostavno preuzmite mape cijele Europe (10 GB) ili čitavog svijeta (stanu na memorijsku karticu od 32 GB, poput ove). Here (bivši Nokia Maps) je također potpuno besplatan, a pored offline rada ima i nekih drugih prednosti pred Google Kartama (osim za Android i iOS, dostupan je i za Windows Phone i Blackberry 10 uređaje) no opći je dojam da je po svemu za nijansu slabiji od Googleove uzdanice: nema praćenja stanja na cestama u Hrvatskoj, mape se ne ažuriraju jednako redovito i sučelje nije tako moderno. Svejedno, još uvijek je to izvrstan softver, bolji od većine GPS softvera koji se plaća ili isporučuje na GPS uređajima; uostalom, da nije tako, ne bi Nokia uspjela prodati Here konzorciju njemačkih proizvođača auta (Audi, BMW, Daimler) za 2,8 milijardi eura.
U podnaslovu smo istaknuli kako je navigacija na mobitelu besplatna, ali u praksi ipak preporučujemo da nešto u nju investirate. Za početak, treba vam smartfon s kvalitetnim, velikim ekranom (ili tablet s ekranom od 7-8“). Za korištenje u autu, svakako nabavite i nešto od opreme: stalak kojim ćete ga pričvrstiti na vjetrobran ili ploču s instrumentima, i auto-punjač. Nije neka velika investicija, brzo će se isplatiti ;)
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode