Nokia 5: kvaliteta za umjerenu cijenu


Nokia 5: kvaliteta za umjerenu cijenu
Nostalgični? Teško je izbjeći tu riječ kad se spomene Nokia: malo tko od nas nema iskustva s tim finskim brendom koji je dulje od desetljeća bio sinonim za prvorazredne mobitele. Počeo je posustajati kad se pojavio iPhone, i zatim je prošao kroz sito i rešeto, da bi se ove godine vratio – na velika vrata.
Smartphone Nokia 5 spada su srednju klasu, u kojoj vlada žestoka konkurencija i svaki detalj se pažljivo mjerka u odnosu na cijenu i konkurenciju. No kako se očekuje od tako uglednog brenda, pametni telefon Nokia 5 ima što ponuditi. Ono što će vam smjesta upasti u oči je kvaliteta izrade: za razliku od goleme većine konkurencije, tijelo mu je izrađeno od metala i vrlo vitko: ostavlja sjajan dojam u rukama.
Kad već spominjemo ruke, tipka ispod ekrana ne služi samo za paljenje ekrana: u njoj je i skener otiska prsta – to što nudi Nokia 5, cijena konkurenata ne omogućuje.
Pravo iznenađenje slijedi, međutim, nakon što se krenete baviti sa softverom: na njemu nema gomile nepotrebnih aplikacija (koje su ovdje ne toliko zbog kupca koliko zbog poslovne koristi; da proizvođač zaradi nešto dodatno uvrštavanjem kojekakvih aplikacija). Težište je na „golom“ Androidu, onako kako ga je zamislio Google, a ne na slabijem softveru manjih proizvođača. To automatski znači da mobitel radi brže i sigurnije, a u tome pomaže i Snapdragon 430 – novi procesor američkog proizvođača Qualcomm, čiji čipove pogone gotovo sve najjače smartfone; ovaj ovdje ima čak osam jezgara.

K tome, oslanjanje na Google znači da je Android ne samo „čist“ nego i da će najprije dobiti zakrpe i nove verzije; već sada za njega možete preuzeti verziju 7.1.1 koja je u ovom trenutku najnovija koja se može dobiti, a s priličnom sigurnošću možete računati da ćete među prvima dobiti i buduće verzije (8.0).
Nokia se potrudila da i sve ostale osobine ovog mobitela budu barem u okvirima njegove klase: tako ekran nudi HD razlučivost i Gorilla Glass zaštitu; memorije ima dosta: 2 GB radne i 16 GB ugrađene (ako zatrebate više, prima microSD kartice); tu je i NFC tehnologija, kao i Bluetooth 4.1 te svi mogući senzori (akcelerometar, žiroskop, senzor udaljenosti, kompas). Baterija je također izdašna: 3000 mAh dostajat će i za najnaporniji radni dan. Ni kamera nije slabašna: stražnja nudi 13 a prednja 8 megapiksela.
Konačno, tu su utori za dva SIM-a pa možete mobitel koristiti i u privatne i u poslovne svrhe.
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode