Novi najbolji mobitel


Novi najbolji mobitel
Prvo iznenađenje je što se S7 na prvi pogled, pa niti na drugi i treći, ne razlikuje puno od prethodnika. Pa ipak, upravo taj nedostatak prepoznatljivosti je nešto po čemu se vrlo jasno razlikuje od starog modela S6: on je predstavljao radikalni odmak od ranijih Samsungovih uzdanica. S6 je u mnogočemu slijedio primjer iPhonea: uveo je puno metala, stakla i skupih materijala umjesto lagane plastike, a mogućnost izmjene baterije i proširenja memorije je uklonio kako ne bi narušio dizajn. Kod S7 dizajn očito više nije u prvom planu: ovaj mobitel ne vrišti „ja sam najbolji, bolji od drugih, ekskluzivan sam i poseban“ – ali zato, kad ga upoznate, nudi bezbroj dokaza da je baš takav.

Neke stvari su ipak očigledno bolje od konkurencije. Primjerice, ekran. Samsungov OLED svakim novim izdanjem ponudi neku novu brojku čiju vrijednost konkurenti zatim pokušaju uloviti; ove godine se Samsung čak nije niti potrudio izbaciti neke brojke – jer na prvi pogled je očito kako je novi zaslon bolji od lanjskog, i od svih ostalih. Slično je i s kamerom. Doduše, tu postoje neke brojke: primjerice f1.8. Ta je brojka niža, dakle vrjednija od kompletne konkurencije jer nitko drugi nema otvor blende koji propušta toliko puno svjetlosti. Posljedica: Samsung Galaxy S7 će snimiti PUNO bolju snimku u uvjetima ne baš idealnog osvjetljenja. Na muci se poznaju junaci – kad je svjetlo dobro, manje-više svaki mobitel zna snimiti pristojnu sliku, ali S7 je taj jedan jedini na kojeg se možete osloniti i kad uvjeti nisu idealni… To dakako nije jedini foto-adut novog Samsunga. U praksi nam se još više iskoristivom pokazala tehnologija Dual Pixel Sensor koja omogućuje ekstra brzo fokusiranje. To znači da uopće ne morate razmišljati hoće li fotoaparat „uloviti“ neku scenu: jednostavno naciljate i okinete a Samsung će se potruditi da ju uhvati oštru i pravilno osvjetljenu – teško je reći hoće li se takva mogućnost više dopasti iskusnim fotografima, koji znaju kako je to rijetko, ili početnicima, koji samo žele sa što manje napora i u što manje koraka snimiti uspjelu fotografiju (ili video) – to je upravo ono što im S7 omogućuje.  Ima tu još par novih foto- i video-tehnologija, primjerice Motion Video i Motion Photo (svojevrstan odgovor na iPhoneov Live Photos), pa Hyperlapse za snimanje efektnih Time-lapse videa, kao i Spotlight i još dva-tri efekta za bolje selfieje s prednjom kamerom – ali to ne mijenja opći dojam: ovo je najbolja kamera na mobitelima. U to se barem lako uvjeriti: kao što na prvi pogled možete provjeriti kako je ekran najbolji, tako je lako provjeriti i kvalitetu snimki: online ćete naći bezbroj recenzija s testnim snimkama.

Sviđa nam se i što kamera, za razliku od one na S6, tek koji milimetar strši van stražnje strane kućišta – taman toliko da se lakše napipa. A sad kad smo se opet dotakli dizajna, da napomenemo kako nam se i on ipak sviđa – na drugu loptu. Jest da nije naročito atraktivan (mnogima će to biti dovoljan razlog da ga ne kupe – jer se ne razlikuje dovoljno od jeftinijih Samsunga) ali nakon duljeg korištenja ispada da su sve (naizgled sitne) promjene dobrodošle jer su korisne. To posebice vrijedi za stražnju stranu kućišta koja je zaobljena tako da lakše leži u ruci; uopće na cijelom mobitelu nigdje nema oštrih rubova, a to ne samo da je praktično (manja je šansa da će mobitel iskliznuti iz ruku) nego i djeluje psihološki, tako da vam se čini da je mobitel manji nego što jest. Iz sličnih razloga se Samsung vjerojatno odlučio na veličinu zaslona od 5,1"" – manje od 5,5"" koliko mjeri većina konkurenata – tako S7 stane u ruke svima, a ne samo onima kojima su obdareni tako velikim šakama da im nijedan ekran nije prevelik. Zapravo, kako pokazuje Samsung Galaxy S7 specifikacija, on uopće nije manji od S6 – premda tako izgleda. Ali se zato – ovakav „uglačan“ i zaobljen – lakše koristi, a to je ipak važnije.

Što se tiče težine, i ona je povećana u odnosu na S6, ali i to lako i rado opraštamo, iz dva razloga. Prvi je baterija: njen je kapacitet povećan, a kako se to nije odrazilo na liniju mobitela (nego samo na težinu) to je itekako dobrodošla novost. K tome, potrošnja je i softverski minimizirana (djelomice zahvaljujući Marshmallowu – novoj verziji Androida koja je blagonaklona prema bateriji, a djelomice zahvaljujući Samsungovim softverskim optimizacijama). Usput budi rečeno, baterija ne samo da je izdržljivija nego se i brže puni – čak i bežično. Drugi razlog zašto nam ne smeta povećana težina je vodootpornost: S7 je otporan na tekućine, prašinu i ostale nevolje po vojnim standardima. Nismo ranije spomenuli čipove jer se od novog Samsungovog flagshipa automatski očekuju najjači mogući čipovi, ali pitanje brzine i snage svakako vrijedi spomenuti. Prema Samsungovim tvrdnjama, S7 ima 30% jači procesor od prethodnika, 60% jači grafički čip, kao i trećinu više memorije (4 umjesto 3 GB RAM-a); sve to potvrđuju i benchmark testovi koje su proveli nezavisni recenzenti, ali od svega toga najvažnije je subjektivni dojam: S7 nikad, baš nikad, ni u jednoj aplikaciji ili igri ne zapinje; sve ide brzo i glatko. Kako su kolege recenzenti primijetili, ovo je možda prvi put da jedan Android mobitel radi tako glatko i nezaustavljivo kako smo navikli kod iPhonea. Što nam se još dopalo? Sitna softverska poboljšanja koja ne upadaju odmah u oči ali itekako se osjećaju u svakodnevnom radu. Vidi se to već kad krenete u prvotna podešavanja u Postavkama: nekako su logičnije posloženi, pa brže možete pronaći drva u toj šumi beskrajnih mogućnosti koje nudi ovaj telefon. Zatim, ima puno manje bloatwarea (stručni naziv za sav onaj softver koji vam ne treba – koji je nakrcan na telefon tek toliko da bi se činilo kako on nudi bogat izbor, a ustvari uz malo truda u Trgovini Play možete naći bolje alternative, one koje vam trebaju a nisu vam nametnute). Naposljetku, Samsung Galaxy S7 cijena se čini posve razumna i opravdana u odnosu na sve te mogućnosti…

Dulje vrijeme smo proveli uz Galaxy S7 mobitel nego uz Galaxy S7 Edge mobitel, pa je veći dio teksta inspiriran osnovnom varijantom – ali ne samo opća ocjena nego i sve navedeno vrijedi za Samsung Galaxy S7 Edge. On se razlikuje po većem ekranu (spomenutih 5,5""), jačoj bateriji (čak 3600 mAh), legendarnom zakrivljenom ekranu kojem duguje naziv (i koji je ovdje još korisniji, jer nudi nove mogućnosti – među njima je i ona da posluži kao ravnalo!). Ako vas ništa od toga ne privlači, Edge će odlično poslužiti za primat: njegovom kupovinom jasno ćete pokazati da si možete priuštiti najbolje od najboljega…
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode