Opaka grafika po nježnoj cijeni


Opaka grafika po nježnoj cijeni
Ako već ne možeš biti najbrži i najjači – budi cjenovno najpovoljniji. Tako nekako su procijenili u AMD-u nakon što je nVidia predstavila rekordno jak GTX 1080; brzo su odgovorili. Njihov odgovor, najjači ovogodišnji Radeon s oznakom RX 480 (prvi na novoj mikroarhitekturi Polaris) ponudio je alternativu: grafiku koja se po mnogočemu može nositi s triput skupljim rivalima, a posebice u podršci za VR i 1080p igranje – za što ste dosad morali izdvojiti gomilu novaca. Novi AMD-ov prvak na američkom tržištu stoji tek 200 dolara – što, prevedeno na hrvatske „mjere“ znači nešto više od dvije tisuće kuna s PDV-om (Amerikanci nemaju običaj iskazivati cijene s porezom, jer se njegov iznos razlikuje u pojedinim državama, pa njihove cijene uvijek zvuče niže).

No predmet našeg članka nije najjeftinija izvedba RX 480 nego – jedna od jačih. XFX Radeon RX 480 OC Edition „nabrijana“ je verzija s 8 GB GDDR5 RAM-a, tvornički overclockiran i spreman za 4K igranje (kao i stereoskopsko igranje na 4096*2160) te opremljen najnovijim priključcima: DisplayPort 1.4 i HDMI 2.0b. Kad smo već kod priključaka za monitore, na ovu karticu hladno možete priključiti četiri monitora istodobno (tri preko DisplayPorta i jedan preko HDMI-ja). Na službenoj stranici kartice, u prvom planu su brojke: 2304 Stream procesora, takt od 1288 MHz, 256-bitna memorija radi na taktu od 8000 MHz.

Počeli smo „psihoanalizom“ AMD-a, pa da nastavimo analizom XFX-ovih zamisli: rekli bismo da su u XFX-u zaključili da mogu „pojačati“ normalan RX 480 – kad je već jeftin, zašto ga ne bi dodatno pojačali? U svakom slučaju, ideja je uspjela: njihova je kartica vrlo tražena u našoj trgovini, a slično je i vani: u najpopularnijim američkim trgovinama kao što su Newegg i Best Buy kupci su joj dali ocjene 5.0  i 4.1, a navala je takva da je trenutačno rasprodana. Kod nas je još ima, bez brige – ali samo zato što smo na vrijeme naručili dodatne količine!
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode