Opremite se za avanturu: Najbolja oprema za planinarenje i kampiranje


Opremite se za avanturu: Najbolja oprema za planinarenje i kampiranje

Planinarenje i kampiranje su popularni načini provođenja slobodnog vremena u prirodi, bilo da se radi o vikend izletu u obližnju šumu ili višednevnom planinarenju. Međutim, prije nego što krenete na avanturu u prirodu, važno je imati pravu opremu. Pogledajmo što sve spada u osnovnu i odgovarajuću opremu za planinarenje i kampiranje koja će vam omogućiti da provedete sigurno i ugodno vrijeme u prirodi. 
 

1. Oprema za planinarenje


Planinarenje može biti nevjerojatan doživljaj koji će vam pružiti puno zadovoljstva, ali i izazova. No, kako biste uživali u planinama, važno je imati odgovarajuću opremu. Ovdje ćemo se fokusirati na osnovnu opremu za planinarenje.

Jedna od najvažnijih stvari koje treba imati na umu prilikom planiranja planinarenja je izbor odgovarajuće planinarske obuće. Vaša obuća treba biti dobro pričvršćena i udobna, jer ćete provesti mnogo vremena hodajući. Idealna planinarska obuća trebala bi biti čvrsta i izdržljiva, ali i imati dovoljno fleksibilnosti da se vaša stopala mogu prirodno kretati. Prije kupovine, provjerite ima li obuća dobru podršku stopala i da li odgovara vašem stopalu. Preporučuje se kupnja cipele nekoliko veličina veće, kako bi se u nju mogli staviti i deblji čarape.



Nakon odabira odgovarajuće obuće, važno je odabrati i odgovarajuću odjeću. Idealna planinarska odjeća treba biti laganog materijala, poput poliestera, koji će osigurati brzo sušenje znoja. Također, odjeća bi trebala biti prozračna i dobro prozračivati kako bi vaše tijelo bilo suho i toplije. Slojevita odjeća idealna je za planinarenje, jer će vam pružiti više mogućnosti za prilagođavanje temperature, ovisno o vremenskim uvjetima.

Sijedeći na popisu, ruksak, je ključan dio vaše opreme za planinarenje, a važno je odabrati ruksak koji odgovara vašem tijelu i koji će vam omogućiti dovoljno prostora za sve potrebne stvari. Pri odabiru, provjerite jesu li naramenice dovoljno široke i da li su dovoljno jake da podnose težinu vaše opreme. Također, provjerite ima li dovoljno prostora za spremanje vaše vode i hrane. Ruksak Spokey Hidden Peak ima kapacitet od 18L, izrađen je od vodonepropusnih materijala (najlonski rip-stop) te omogućuje pakiranje potrebnih stvari na za vaše putovanje.

Dalje, navigacija i orijentacija u planinama također su ključni elementi vaše opreme za planinarenje. Bez obzira na to jeste li iskusni planinar ili početnik, važno je znati kako se snalaziti u planinama. Uvijek biste trebali imati karte i kompas s vama, a ako ste neiskusni u korištenju, preporučuje se pohađanje tečaja orijentacije. Osim toga, uzmite u obzir i mogućnost korištenja GPS-a ili drugih tehnoloških pomagala za navigaciju.



Konačno, sigurnost u planinama ključna je za bilo kakvo planinarenje. Svaki putnik bi trebao imati osnovno znanje o prvoj pomoći i spašavanju u slučaju nezgoda. Ovo bi trebalo uključivati poznavanje najčešćih ozljeda koje se mogu dogoditi na planinama i načina kako ih liječiti. Osim toga, bilo bi dobro da sa sobom uvijek nosite mobilni telefon i signalnu raketicu, kako biste mogli upozoriti službe u slučaju nezgoda.
 

2. Oprema za kampiranje


Kada planirate kampirati, jedan od prvih koraka u odabiru opreme za kampiranje je odabir šatora. Šatori se razlikuju po veličini, obliku i materijalu. Veliki šatori obično su teški i neugodni za nošenje, ali su vrlo prostrani i pružaju dovoljno mjesta za opremu i spavanje. 



Ako kampirate sami ili u manjoj grupi, lakši i manji šatori mogu biti praktičniji izbor. Šatori od najlona ili drugih umjetnih materijala su izdržljivi i otporni na vremenske uvjete, dok su šatori od pamuka popularni zbog svoje sposobnosti reguliranja temperature i prozračnosti. Također, pri kupnji šatora, važno je razmotriti i postavljanje šatora i koliko vremena i truda će vam trebati da ga postavite.

Vreća za spavanje je sljedeća važna stavka u opremi za kampiranje. Vreće za spavanje dolaze u različitim oblicima i veličinama, s različitim temperaturnim ocjenama. Ako kampirate u hladnijim uvjetima, trebat ćete vreću za spavanje s većom ocjenom temperature koja će vam pružiti toplinu tijekom noći. 

Ako planirate kampiranje u toplijim uvjetima, lagana vreća za spavanje s nižom ocjenom temperature bit će vam dovoljna. Pri odabiru vreće za spavanje, važno je obratiti pozornost na materijal, težinu i pakiranje, kao i na to kako će se prilagoditi vašoj veličini i obliku tijela.

Kuhinja i posuđe za kampiranje također su bitni za pripremu hrane i pića tijekom boravka u prirodi. Prijenosne kuhinje mogu biti različitih veličina i oblika, a odabir ovisi o vrsti hrane koju ćete pripremati i broju osoba koje će kampirati s vama. Kada kupujete posuđe za kampiranje, važno je odabrati posuđe koje je lagano i izdržljivo, ali i dovoljno veliko za pripremu i serviranje hrane.



Zaštita od insekata također je važan dio opreme za kampiranje. Postoji veliki izbor sredstava protiv insekata, kao što su repelenti za kožu, sprejevi, svijeće i električne lampe protiv komaraca. Također, postoje mreže protiv komaraca koje se mogu postaviti na ulaze u šator i na prozore kako bi spriječile ulazak insekata.

Divlje životinje također mogu biti opasne, posebno ako se ne pridržavate osnovnih pravila ponašanja u prirodi. Osnovno pravilo je ne hraniti divlje životinje i držati hranu i otpad na sigurnom mjestu, daleko od vašeg šatora. Također, korisno je ponijeti sprej ili druga sredstva za zaštitu od životinja, posebno ako kampirate u područjima s visokim rizikom od napada divljih životinja.
 

3. Dodatna oprema i praktični savjeti


Naočale za sunce i kape za zaštitu od sunca su neophodna zaštita od štetnog UV zračenja. 

Planinarski štapovi su korisni za održavanje ravnoteže i stabilnosti tijekom uspona i spusta na neravnom terenu. Također pomažu u smanjenju pritiska na koljenima i zglobovima, što je posebno važno kod dugih i teških planinarskih tura.



Velik izbor planinarskih štapova pronađite u Mikronis webshopu!

Osobna higijena i toaletne potrepštine su neophodne za održavanje čistoće u prirodi. Osim toga, toaletni papir, vlažne maramice i dezinficijensi su neophodni za održavanje higijene i sprečavanje širenja zaraza.

Sigurnost opreme je važna kako biste bili sigurni da je vaša oprema u dobrom stanju i spremna za upotrebu. Redovito provjeravajte i održavajte vašu opremu, posebno planinarske cipele, ruksake i šatore. Ako primijetite bilo kakvu štetu, popravite ju prije nego što se zaputite u prirodu.

Na kraju, pripremite se za izlet unaprijed. Budite svjesni vremenskih uvjeta i planirajte svoju rutu u skladu s tim. Nemojte se odvažiti na put bez dovoljne količine hrane, vode i opreme. Također, nemojte ostavljati smeće u prirodi, već ga uvijek odlažite na odgovarajuća mjesta kako biste očuvali okoliš.
 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode