Podignite totem svom gejmerskom umijeću


Avenio računala već su zaradila ugled među domaćim kupcima time što ne nude najjeftinije nego provjerene komponente, detaljno se testiraju prije isporuke i pokrivena su petogodišnjom garancijom (uz redovito godišnje održavanje). Avenio Tothem je konfiguracija koja poštuje sva ta pravila a namijenjena je (naj)zahtjevn(ij)oj publici: igračima. Samo što tako dobro izgleda da će se za njom pomamiti i oni koji igraju samo Solitaire…
No da krenemo s otkrivanjem tajni: koje se to provjerene komponente kriju u kućištu. Eh da, kućište: proizveo ga je NZXT, tvrtka koja je specijalizirana upravo za proizvode namijenjene gejmerima, a ponajprije je poznata po kućištima. Ovo ima šasiju napravljenu od čistog čelika i mnoštvo finih detalja koji otkrivaju najvišu razinu pozornosti. Zahvaljujući svim tim detaljima, kućište izgleda podjednako zanimljivo sa svih strana, ali naš favorit je lijeva strana: na njoj se nalazi veliki „prozor“ koji znatiželjnima omogućuje pogled u unutrašnjost računala, s uredno posloženim kabelima i dovoljno prostora između komponenti za hlađenje strujanjem zraka. Naravno, zrak struji i kroz „prozor“ prekrivenom mrežicom koja štiti dragocjene komponente od njihovog najvećeg neprijatelja: prašine. Filtri iste namjene nalaze se i sprijeda (ispod neprozirnog poklopca), straga i odozgo; komponente su raspoređene tako da zrak struji oko njih, hladi ih i zagrijan odlazi kroz odvode. Uza sve to, dodatni benefit ovakvog dizajna je taj što je ovo kućište izrazito tiho: veliki ventilatori ne buče, a najbučnije komponente strateški su raspoređene iza čeličnih ploča.

Srce računala kuca na taktu od 3,20 GHz; radi se o Intelovom procesoru Core i5 4460, iz generacije Haswell; naime, usporedivi procesori iz novije generacije SkyLake još uvijek su osjetno skuplji. Radnu memoriju čine dva modula od po 4 GB (moguće je odlučiti se i za dvostruko više: 16 GB) a sve skupa napaja 550 W uz Bronze certifikat. Naravno, uz NZXT-ovo kućište, ovo Avenio stolno računalo ima još komponenti koje su proizveli brendovi koji uživaju neupitan ugled među gejmerima. Najuočljiviji je od njih memorijski modul Avexira, specijaliziranog proizvođača memorija i srodnih gejmerskih komponenti; najuočljiviji zato što je obložen LED diodama – njihova svjetlost se baš lijepo rasprostire taman po sredini Tothema, nasuprot prozora ;) Slijedeći brend popularan u gejmerskim krugovima je EVGA, kalifornijski proizvođač grafičkih kartica po referentnom dizajnu nVidije. Više o EVGA možete pročitati ovdje a mi ćemo vam priznati da smo s njihovom izvedbom GTX960 sa SSC tehnologijom i 2 GB GDDR-a 5 bili toliko zadovoljni da smo odustali od prvobitne ideje da Avenio desktop konfiguracija ima jači procesor GTX970; EVGA-ina izvedba 960-ice dovoljno je snažna (tko je spomenuo overclocking?) pa smo naposljetku ostvarili solidnu uštedu.
Kad smo već kod ušteda, otkrit ćemo vam i ostale razloge koji su nam omogućili da ostanemo na cijeni za gotovo trećinu nižoj od uobičajenih – peteroznamenkastih. Prvo, ovo Avenio računalo nema Windowse – zato što nas većina kupaca traži da ih instaliraju sami. (No, ako vam to ne odgovara, rado ćemo vam uz Tothem prodati i Windowse 10 i besplatno ih instalirati). Drugo, nema ni tvrdog diska – također zato što imamo iskustvo da mnogi kupci više vole premjestiti disk s podacima sa starog PC-a; na Tothemu je SSD disk od 120 GB na koji će udobno stati OS, najnužniji podaci i instalacije svih željenih igara. Zatim, nema ni optičkog diska – naprosto zato što nema gdje stati: kućište je beskompromisno složeno tako da se u njega ni ne može umetnuti klasičan DVD uređaj u 5,25" formatu jer ti uređaji narušavaju ne samo eleganciju prednje strane bez otvora, nego i protok zraka koji omogućuje optimalno hlađenje (s odvodima s prednje strane). Ako vam DVD ipak neophodno treba, može se dokupiti kao vanjski uređaj koji se spaja preko USB-a. Klasični DVD s prednje strane bio bi kompromis, a ovo računalo ne trpi kompromise.