Što su to pirolitičke, katalitičke i hidrolitičke pećnice?


Što su to pirolitičke, katalitičke i hidrolitičke pećnice?


Pećnice su sastavni dio gotovo svake kuhinje. Od slasnih pečenja do slatkih deserta i ukusnih zalogajčića za međubroke, velik dio svakonevnih jela priprema se upravo u njima. Koliko god je praktično spremiti obrok u pećnici, u barem tolikoj mjeri ju je teško temeljito očistiti. Srećom, postoji rješenje i za te probleme u obliku pećnica s različitim funkcijama čišćenja i samočišćenja kao što su piroliza, kataliza i hidroliza. U nastavku otkrijte po čemu se razlikuju i koja bi više odgovarala vašim potrebama.
 

 

Pećnice s pirolitičkim čišćenjem


Piroliza je proces samočišćenja u kojem se pećnica zagrijava na visoke temperature, preko 400 ℃, pri čemu se masnoće i ostaci hrane pretvaraju u pepeo koji je nakon hlađenja potrebno samo prebrisati suhom krpom, četkom ili spužvicom. Postupak pirolitičkog čišćenja ne može se prekinuti, a pećnice s ovom vrstom samočišćenja dodatno su toplinski izolirane za sigurno korištenje i zaštitu okolnog namještaja. 
 


Izvor: Bosch
 

Pirolitičko čišćenje se smatra najboljim i najjednostavnijim načinom čišćenja. Potpuno je automatsko te se preporučuje napraviti ga jednom mjesečno. Pirolitičke pećnice obično su nešto skuplje od ostalih, no itekako vrijede uštede truda i vremena koje biste inače morali uložiti u čišćenje i ribanje tvrdokornih ostataka hrane. Napredniji modeli dolaze s brojnim drugim inovativnim funkcijama pa tako, primjerice, ova Bosch pirolitička pećnica ima 30 automatskih programa za savršeno pripremljena jela i 10 načina grijanja za postizanje optimalne temperature. 
 

 

Pećnice s katalitičkim čišćenjem


Za razliku od pirolitičkog, katalitičko samočišćenje odvija se tijekom pripreme hrane, odnosno pečenja. Unutarnje stijenke pećnica s katalizom obložene su posebnim materijalom koji služi kao katalizator i potiče razgradnju masnoća u čađu i vodu na temperaturama od oko 200 ℃. Nakon završetka rada, ostatke je potrebno pokupiti spužvicom. 
 

 

Katalitičko čišćenje slabije je od pirolitičkog, no i dalje pruža izvrsne rezultate i čini održavanje čistoće pećnice puno lakšim. Neki modeli katalitičkih pećnica omogućuju i dodatno uključivanje programa samočišćenja na višim temperaturama za još bolji učinak. Pećnice s katalizom u pravilu su jeftinije od pirolitičkih, a treba ih koristiti u skladu s uputama kako se unutarnje stijenke s katalizatorom ne bi oštetile jer će ih u protivnom trebati zamijeniti novima. Pri odabiru svakako uzmite u obzir Samsung katalitičku pećnicu s DualCook opcijom istovremene pripreme dva jela na različitim temperaturama, kapacitetom od čak 64 litre i visoke energetske učinkovitosti.
 

 

Pećnice s hidrolitičkim čišćenjem


Hidrolitičko čišćenje, kao što mu i samo ime kaže, za proces koristi vodu. Za razliku od pirolize i katalize, hidroliza nije postupak samočišćenja, ali znatno olakšava uklanjanje nečistoća iz unutrašnjosti pećnice. Para koja se stvara u procesu hidrolize omekšava i odvaja masnoće i ostale naslage hrane s unutarnjih stijenki pećnice, nakon čega ju je lakše ručno oprati kad se ohladi.
 

 

Proces hidrolize izuzetno je brz i traje 15 do 30 minuta, ovisno o proizvođaču i modelu, a dodatna prednost je što su hidrolitičke pećnice uglavnom jeftinije u odnosu na pirolitičke i katalitičke. Nešto skuplji modeli obično imaju dodatne funkcije poput ravnomjernog zagrijavanja, nekoliko načina rada i razina pečenja te veću razinu energetske učinkovitosti. Takva je, primjerice, Electrolux SurroundCook pećnica s AquaClean (hidrolitičkim) čišćenjem. 

 

Pirolitičke, katalitičke i hidrolitičke pećnice pravi su izbor za sve one koji si žele olakšati mukotrpno čišćenje pećnice. Pronađite ih, uz parne i klasične pećnice, u Mikronis web shopu!

 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode