Samsung KU6072: Vrijeme je za ultra-visoku razlučivost


Samsung KU6072: Vrijeme je za ultra-visoku razlučivost
Televizori su već odavno postali kao računala: svake godine nude nešto novo, bolje, i po nižoj cijeni nego što ste vi kupili svoj uređaj koji vam sada izgleda zastario i – skupo… Najnoviji krik mode u TV svijetu zove se UHD (punim imenom: Ultra HD) ili 4K. Što će to meni, pitate se? Odgovor je lako matematički razložiti: 4K slika se sastoji od 3840*2160 piksela, dakle njih 8.294.400. Za usporedbu, TV slika HRT-a emitira se u PAL razlučivosti (720*576) što znači da je sastavljena od 414.720 točkica. Da, dobro ste pročitali i izračunali: ima točno 20 puta manje detalja.
Što to meni znači dok gledam Dnevnik, glasi slijedeće pitanje? Ne bi značilo puno da novi UHD Samsung televizor nema tehnologiju koja se zove upscaling a radi tako da umeće „detalje“ (točkice) koje nedostaju i tako „diže“ razlučivost slike. U praksi, to znači da na velikom ekranu ovoga TV-a nikad, pa čak ni kad gledate program HRT-a, nećete vidjeti piksele – „kockice“ od kojih je sastavljena slika.
To je ujedno i odgovor na pitanje što će meni televizija Samsung KU6072 kad ima jako malo UHD sadržaja. U UHD razlučivosti se ne emitira TV (osim par probnih programa, preko satelita), nema puno filmova koje možete gledati u UHD-u (barem ne legalno, premda će se i to uskoro promijeniti, jer novi Blu-ray naslovi podržavaju UHD) a izbor UHD sadržaja na YouTubeu je skroman – uglavnom su napravljeni za reklamu televizora. Međutim, uz dobar upscaling sve izgleda ultra-HD – a novi Samsung KU6072 ima upscaling bolji nego ikad.

Naravno, podržana je još jedna nova tehnologija za poboljšavanje slike – HDR (High Dynamic Range) – mogućnost prikaza slike visoke dinamike (velikog raspona između tamnih i svijetlih dijelova). Međutim – za razliku od UHD-a – od nje ćete imati koristi samo ako gledate ono što je snimljeno HDR-om.
Tu je i tehnologija za poboljšani prikaz boja – PurColor – koja će prikazati prirodnije boje, što god gledali na njegovom ekranu dijagonale od 40"" do 65"" (u svakom slučaju preko metra :)
Ostale prednosti ćemo nabrojati ukratko, jer ima ih mali milijun. Dopast će se onima kojima je bitan dobar zvuk (Dolby Digital Plus, zvučnici od čak 20 W), smart mogućnosti (najnovija Tizen platforma, četverojezgreni procesor, suradnja sa smartfonima) i/ili igre (vrlo niski input lag).
Televizor je pokriven uobičajenom dvogodišnjom garancijom, ali ako ga kupite u slijedećih mjesec dana, možete ostvariti petogodišnje jamstvo (uvjete pročitajte ovdje).
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode