Stolni PC s Android tabletom


Stolni PC s Android tabletom
Ima jedna scena u filmu Avatar u kojoj lik koji radi za računalom treba napustiti sobu. Umjesto da napusti računalo, on jednostavno iščupa ekran iz monitora i nastaviti raditi na njemu kao na tabletu, dok se udaljava. Eto, pred samo nekoliko godina to je bila upečatljiva scena iz znanstvenofantastičnog hita – a sada je realnost. Naime, ovo što smo opisali možete napraviti na Asusovom Transformeru P1801. I još svašta drugoga…

U čemu je trik, pitate se? Kao i kod većine sve-u-jednom računala, elektronika nije ugrađena u ekran nego u „stalak“ – dio iza i ispod njega. Stoga, kad izvučete ekran iz ležišta, ono automatski uspostavlja vezu s ostatkom računala preko WiFi mreže i Splashtopa – softvera za daljinsku kontrolu. Splashtop je manje poznat ali jedan od boljih softvera te namjene (popularniji su Microsoft Remote Desktop, Chrome Remote Desktop i TeamViewer) koje obično koristimo da bi na jednom PC-u daljinski preuzeli kontrolu nad drugim; ako u vašoj tvrtki imate djelatnike koje se brine za održavanje informatičke opreme, oni su to vjerojatno već napravili vašem PC-u (a vi ste se dotle osjećali pomalo blesavo, gledajući kako netko nevidljiv upravlja vašim PC-om kao da sjedi za njegovom tipkovnicom). U praksi, to znači da, ako ste krenuli gledati neki film na ekranu Transformera, možete ga iščupati i odnijeti sa sobom da nastavite gledati film na kauču. Ili, ako ste pokrenuli download koji će dugo trajati, možete ponijeti ekran sa sobom u drugu sobu da tu i tamo zavirite u njega i vidite kada je gotov. Možete čak i ponijeti ga sa sobom ondje gdje i car ide pješke… Ipak, postoji jedno ograničenje: stvar će raditi samo dotle dok su ekran i njegovo ležište spojeni na istu bežičnu mrežu. Veza bi radila i preko interneta, ali tada ne bi bila brza i glatka, pa ju Asus namjerno nije omogućio; no ako pošto-poto želite upravljati svojim računalom i kad ste daleko od njega (ili vam je WC u dvorištu) možete instalirati neki od spomenutih remote desktop softvera.

P1801 se nudi u dvije konfiguracije: jeftinija se temelji na Core i3 3220 procesoru sa 4 GB DDR3 RAM-a, jača ima Core i5 3350P s 8 GB RAM-a, a obje imaju nVidia GeForce 730M grafikom s 2 GB, disk od 1 TB, DVD snimač, četiri USB 3.0 priključka… Više nego pristojna konfiguracija, no ni njegov 18,4" monitor nije samo goli ekran (inače ne bi mogao poslužiti za daljinsku kontrolu) – i u njemu je računalo, sa četverojezgrenim procesorom nVidia Tegra 3, 2 GB RAM-a i 32 GB flash memorije. Osim za daljinsko upravljanje Windowsa, ono sasvim lijepo može poslužiti i kao samostalan Android tablet, neovisan o bazi. Jednom tipkom možete se prebaciti između Windowsa ili Androida (ili će se to dogoditi automatski, kada izađete iz dometa bežične mreže). Pri tome se nije šktarilo po principu „što će mi ovo-i-ono i u tabletu i u podnožju“: oba računala imaju utore za memorijske kartice (microSD na tabletu, puna veličina na PC-u), USB priključak (opet, u micro izvedbi na tabletu), Bluetooth (priložena bežična kombinacija tipkovnice i miša preko Bluetootha radi i s jednim i s drugim) te vlastiti punjač (naravno, tablet se automatski puni dok leži u ležištu kao monitor, ali ovako ga možete napuniti i ako ga ponesete sa sobom – pod uvjetom da ne zaboravite punjač).
Očito, nema krupnijih kompromisa – ni po pitanju veličine ekrana. S ekranom veličine 18,4", ovo je uvjerljivo najveći Android tablet koji postoji. Puno je veći je i od nedavno predstavljenog iPada Pro – očito, Asus je pogodio trend. Dakako, ovakva veličina zahtjeva navikavanje – ako ste navikli raditi s „normalnim“ tabletima, ova grdosija će vas isprva prestraviti: nije ju lako držati u rukama, a bogme je i prilično teška. A ipak, nakon nekog navikavanja sinut će vam da se njome mogu sasvim udobno obavljati razni zadaci za koje bi ranije obavezno tražili laptop; no na ovako velikom ekranu lako se mogu obrađivati ogromne proračunske tablice, pisati i uređivati dugački tekstovi, probijati se kroz goleme baze podataka… a da ne govorimo o užicima rada s grafičkim i crtaćim programima na velikom touchscreenu, ili o gledanju filmova. Stoga ovakav tablet lako može zamijeniti notebook, od kojeg je ipak znatno manji, tanji, lakši i mobilniji (baterija će izdržati šest do osam sati najintenzivnijeg rada).

Onda, Windows ili Android? Zapravo, može i oboje. Isprva nas je iznenadilo što P1801 dolazi s HDMI priključkom (što će mu ulaz za vanjski DVD player kad već ima ugrađeni DVD pogon?), a još više kad smo shvatili da to nije HDMI ulaz nego izlaz – za spajanje još jednog monitora. No to itekako ima smisla: ne samo zato što zahtjevni korisnici danas sve češće rade s dva monitora spojena na isti Windows PC, nego zato što tako istodobno možete raditi s tabletom i PC-om (slika ovog drugog se prikazuje na vanjskom monitoru).
Mogućnosti, mogućnosti… Jeste li se pronašli među njima? Asus Transformer P1801 definitivno nije za svakoga, no nije ni za uzak krug – postoji barem nekoliko scenarija u kojima bi različiti korisnici mogli profitirati od ove neobične kombinacije. Čak i ako (zasada) ne vidite kako bi ga mogli iskoristiti, Asusu treba skinuti kapu zbog inovativnosti: ovo je računalo po više stvari prvo i jedino takvo. A i cijena je, obzirom na sve što može, prilično razumna, jer ne odudara puno od slično opremljenih sve-u-jedan računala s nepomičnim ekranom, pa ispada da moćan Android tablet dobivate gotovo besplatno.
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode