Tablet za filmofile


Tablet za filmofile
Ovo nije ni prvi ni jedini tablet koji u sebi ima ugrađeni projektor, no Lenovo je u toj igri najiskusniji igrač: ovo je nasljednik prvog takvog uređaja. Zahvaljujući tom iskustvu, Lenovo Yoga Tab 3 Pro više nije zanimljiv eksperiment niti neobičan hibrid; nema više dječjih bolesti, ovo je skladna naprava koja se odlično snalazi s različitim, ponekad i kontradiktornim potrebama. Primjerice, trebalo je uskladiti dimenzije tako da u tablet stane projektor – i ne strši previše. To je itekako uspjelo: premda je ovaj Lenovo Yoga tablet krupniji od većine tableta s 10"" ekranom, nikako se ne može reći da je debeo niti težak. To što je u struku nakupio neke naslage – kao i većina nas – rado ćemo mu oprostiti, jer mu taj krupni cilindar na boku daje dodatne mogućnosti: u njemu je stalak (s rupom kojom ga možete objesiti na zid, kao sliku) s projektorom.
Spomenuli smo dječje bolesti – kojih više nema. Primjerice, očekivali smo da ćemo za projekciju svakako trebati zamračiti sobu – ali ne: kako je snop svjetlosti koji izlazi iz boka ovog tableta pojačan na 50 lumena, zamračenje više nije neophodno. Naravno, svaki projektor najbolje radi kada mu osigurate potpunu pomrčinu – ali ovaj će se, ako zatreba, sasvim lijepo snaći i u nezamračenoj prostoriji. Samo namjestite projektor gdje vam paše (to nije problem: spomenuli smo da se projektor nalazi u cilindru na boku, a on se može zakrenuti za 180 stupnjeva, pa ni pozicioniranje nije problem), uključite ga (pritiskom na veliku tipku na rubu cilindra – ni to nije komplicirano) i pripremite se na još jedno iznenađenje. Ne mislimo na kvalitetu prikaza (ona ni na starom modelu nije bila slaba, a sad je naravno  još poboljšana) nego na kvalitetu zvuka. George Lucas, otac Ratova zvijezda, jednom je otkrio tajnu: za uspjeh filma zaslužniji je zvuk nego slika. Teško je ne složiti se s njime kad gledate film s ovog projektora/tableta: na subjektivni dojam „velikog“ kao-kino-doživljaja podsvjesno itekako utječe zvuk koji izlazi iz čak četiri prednje postavljena JBL-ova zvučnika. Zvuk je snažan, pun basa i djeluje grandiozno – kao da izlazi iz velikih zvučničkih kutija. Taj se „veliki zvuk“ sjajno slaže s velikom, dvometarskom slikom iz projektora.

Ekran je također ugodno iznenađenje: slika je, kao i iz projektora, izrazito svjetla. Uz QHD razlučivost (2560*1600), naravno da joj ne nedostaje detalja, a za razliku od nekih konkurentskih tableta, boje jesu izrazito živopisne ali ne i neprirodno „nabrijane“: nisu prezasićene kako bi izazvale wow-efekt. Spominjali smo kontradiktorne mogućnosti, sjećate se? I ekrani ih nudi: premda je slika tako impresivna, ekran je ujedno i „oklopljen“. To donosi dvije prednosti: izdržat će i ako ga nehotice poprskate nekom tekućinom (ima IP21 certifikat vodootpornosti) a izdržat će i da po njemu crtate i pišete nečim što samo liči na normalnu olovku (ako pri ruci nemate specijalnu pisaljku za ekrane, ili su vam ruke masne). Lenovo Yoga Tab 3 Pro cijena nije niska ali je obzirom na sve te mogućnosti posve opravdana.

Najveća kontradiktornost od svih: baterija. Uz ovakav QHD ekran, i projektor koji sasvim sigurno crpi poprilične količine energije, očekivali smo da baterija neće trajati maratonski – ali traje. Lenovo navodi 18 sati neprekidnog rada, a mi vam možemo posvjedočiti da se na njemu mogu u komadu pogledati tri-četiri cjelovečernja filma preko projektora i još par sati raditi na ekranu – prije nego što se uopće sjetite da punjač postoji. Zasluga za to pripada Intelovom četverojezgrenom procesoru Atom X5-Z8500, ali i Lenovu koji je optimizirao softver (drugim riječima: nije na Android natrpao gomilu nepotrebnog vlastitog softvera i dodataka koji usporavaju rad). Taj procesor, koji štedljivo radi na 1,44 GHz a ubrza na 2,24 GHz kad zatreba, s 2 GB brzog LPDDR3 RAM-a, radi tako da nikad ne osjetite da mu fali snage – čak ni kod najzahtjevnijih igara. Igre smo možda i ranije trebali spomenuti, jer uz ovakav ekran pravi ih je užitak pokrenuti – a da ne spominjemo projektor… Zapravo, nismo spomenuli dosta toga – primjerice vrhunsku kvalitetu kućišta od uglačanog aluminija, s umjetnom kožom straga za ugodan dodir – ali opći dojam je ovaj: nema zadatka kojem ovaj Lenovo tablet ne bi dorastao, i ne pada nam na pamet nijedan scenarij u kojem se ovaj okretni tablet ne bi snašao, bilo da se radi o poslu ili zabavi...
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode