Treba li vam zaista robotski usisavač? - Mikronis.hr


Treba li vam zaista robotski usisavač? - Mikronis.hr
 
U kućanskim poslovima rijetko tko uživa - svi bismo ih se vrlo rado riješili i iskoristili to vrijeme za neke važnije stvari u životu. Iako neće moći odraditi sve umjesto vas, robotski usisavači preuzet će barem dio brige o domu i održavati podove čistima. No prije nabave još jednog kućanskog uređaja, dobro je biti upoznat s njegovim osnovnim funkcionalnostima, ali i nekim ograničenjima. U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih informacija o ovim pametnim uređajima.


Što je robotski usisavač?

Robotski usisavač je mali kućanski uređaj za automatsko usisavanje podova. Na tržištu su dostupni modeli s različitim funkcijama, pa tako postoje usisavači koje je potrebno ručno pokrenuti, a sve je više i modela koji se mogu povezati s mobitelom, što omogućuje njihovo beskontaktno pokretanje i upravljanje na daljinu. Iako postoje već desetljećima, njihova popularnost u posljednjih je nekoliko godina naglo porasla, pa danas više nisu rijetkost u kućanstvima. Razlog za to je sve pristupačnija cijena, ali i sve bolja učinkovitost ovih uređaja.  
 

Prednosti robotskih usisavača

Osim što će uštedjeti vrijeme i olakšati vam održavanje doma, pametni usisavači imaju još nekoliko velikih prednosti u odnosu na klasične usisavače: 
 
  • Čišćenje čak i kada niste kod kuće

Napredniji modeli usisavača imaju mogućnost upravljanja putem mobilne aplikacije, što će omogućiti njihov rad čak i kada niste kod kuće. S funkcijom tajmera također je moguće odrediti redoviti raspored čišćenja u određeno vrijeme, pa o usisavanju gotovo da nećete trebati ni razmišljati. To ih čini vrlo praktičnima za sve, a posebice za kućanstva s kućnim ljubimcima, u kojima je potrebno češće usisavati zbog linjanja dlake ljubimaca. Još jedna prednost ovakvih modela je i njihov automatski povratak na baznu stanicu nakon završetka usisavanja ili kada se baterija isprazni. 
 
  • Prilagođavanje površinama

Robotski usisavači prilagođavaju se različitim površinama, pa će tako prepoznati nalaze li se na čvrstoj površini poput parketa ili pločica ili možda na tepihu, te sukladno tome automatski odabrati najbolji način rada. Iako dobro funkcioniraju na gotovo svim površinama, najprimjereniji su za čvrste površine i “niske” tepihe s kratkim vlaknima. Kod čupavih tepiha s dužim vlaknima, većina modela će trošiti puno više snage, pa će zbog toga doći do značajno bržeg pražnjenja baterija. 
 
  • Dosezanje teško dostupnih površina

Veliki nedostatak većine klasičnih usisavača je teško dosezanje uskih površina, kao što je pod ispod kreveta ili kauča. Usisavanje se zbog toga nerijetko pretvara i u ozbiljniji fizički posao, koji zahtijeva pomicanje većih komada namještaja, što za starije osobe i ljude s invaliditetom može predstavljati veliki problem. Robotski usisavači su uglavnom visine od 8 do 10 centimetara, što omogućuje njihovo kretanje i ispod velikog dijela namještaja, pa će tako omogućiti i čist pod na teško dostupnim mjestima. 
 
 

Ograničenja robotskih usisavača

Osim sjajnih prednosti koje svakako zvuče jako primamljivo, dobro je biti svjestan i određenih ograničenja ovih pametnih uređaja. 
 
  • Potreba za dodatnim usisavanjem

Robotski usisavači izvrsni su za automatsko održavanje čistoće podova, ali nažalost neće moći dosegnuti baš svaki centimetar podnih površina, primjerice kuteve zidova i namještaja. To znači da će veliku većinu posla moći obaviti sami, iako ćete povremeno ipak morati koristiti i klasični usisavač kako bi očistili ovakve dijelove prostorija. 
 
  • Priprema prostora za njihov rad

Za njihov neometan rad i najveću učinkovitost, bit će potrebno pripremiti podne površine u domu. To znači da na podu ne bi trebalo biti igračaka, čarapa i sličnih malih predmeta, jer bi oni mogli zapeti u usisavaču ili omesti njegov rad. No ovo možemo gledati i s pozitivne strane - osim što će vaš dom biti slobodan od prašine, bit će slobodan i od nereda! 

 

Robotski usisavači dolaze s brojnim prednostima, ali i pokojim ograničenjem. Iako vas neće u potpunosti riješiti potrebe za ručnim usisavanjem, unaprijed programiranim radom u točno određeno vrijeme spriječit će nakupljanje većih količina prašine i alergena u domu, ali i uštedjeti vam nešto vremena. Ako ste prepoznali neke od svojih problema za koji bi ovi pametni usisavači bili dobro rješenje, donosimo vam i Mikronis preporuku jednog vrhunskog modela s čijim odabirom ne možete pogriješiti. 
 
 

Mikronis preporuka    

Pametni usisavač 360 Robot Vacuum S10 jedan je od najboljih dostupnih modela, kojeg osim visine od samo 8,5 centimetara, obilježavaju i napredni LiDAR senzori za 3D skeniranje prostora. Ova tehnologija omogućuje mapiranje svih prostorija u domu, prepoznavanje prepreka viših od 1 centimetar i izračunavanje najoptimalnije rute čišćenja. Zahvaljujući tome, uređaj će u najbržem mogućem vremenu odraditi posao, ali i izbjeći sudaranje s predmetima u prostoriji koji bi mogli omesti njegov rad. Dodatna prednost ovog usisavača u odnosu na bazične modele je mogućnost brisanja mrlja na tvrdim površinama, što je omogućeno ugrađenim velikim spremnikom za vodu kapaciteta 520 ml. 
 
   
 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode