Tri monitora po mjeri gejmera


Mikronis nudi široku gamu prijenosnih računala napravljenih po mjeri ljubitelja računalnih igara. Tu je cijeli niz serija laptopa napravljenih baš za njih – to su (abecednim redom) Acer Predator G5, G9 i Aspire VX 15, Asus ROG, Dell Alienware i Inspiron 7567, HP Omen i Pavilion Gaming, Lenovo Legion. Međutim, to je samo dio priče – ne postoji zagriženi gejmer koji ne bi htio uživati u pogledu na igre na većem ekranu.
Koji je najbolji monitor za gaming? Usporedba gaming monitora i nije tako težak posao: razlike u cijeni su prilične – ima za svakog ponešto.

Stoga smo izdvojili tri modela za – doslovce – veću sliku; big picture, što bi rekli Ameri. Najjeftiniji od njih je Asus ROG MG248Q, Full HD monitor veličine 24"". Brzina odziva mu je okrugla 1 ms, a osvježenje čak 144 Hz. Asusov vlastiti softver nudi dvije tehnologije, GamePlus i DisplayWidget, koje omogućuju podešavanje po vlastitim željama & potrebama, a tu je i podrška za dvije, inače nekompatibilne, gejmerske tehnologije: FreeSync i Adaptive-Sync.
Priključci su DisplayPort 1.2 i HDMI 1.4 a možete ga podesiti po visini, ukositi i nakositi (swivel, tilt) te zakrenuti (pivot) te priključiti dva USB 3.0 uređaja.

Veća alternativa je AOC AG271QX, predstavnik gejmerske linije Agon, sa zaslonom dijagonale 27"" i pripadajućom višom razlučivošću (2560*1440). Nudi sve što i jeftiniji Asus, plus više priključaka (VGA, DVI, DisplayPort, MHL, 2x HDMI), dvostruko više USB-ova (koji podržavaju brzo punjenje) te vlastite tehnologije Shadow Control (osvjetljuje mračne rubove) i Low Blue Light  koja smanjuje naprezanje i zamor oka.
Zgodan dizajnerski detalj su široke crvene pruge sa stražnje strane monitora; svakom slučajnom gostu daju do znanja da je tu gaming monitor, čim uđe u prostoriju.

Posljednji primjerak kojeg danas predstavljamo je 4K monitor Acer Predator XB1 (punim imenom: XB281HK). On veličinu diže na 28"", uz razlučivost od čak 3840*2160, a panel mu je IPS tipa – što znači da, mimo gejmerskih performansi, isporučuje najširi i najvjerniji gamut boja. Podržana je nVidia G-Sync tehnologija, koju ne treba posebno predstavljati zagriženim gajmerima…