Vodič za kupnju rola i opreme za rolanje


Vodič za kupnju rola i opreme za rolanje

Ako ste zaljubljenik u rolanje ili se tek počinjete baviti ovom uzbudljivom aktivnosti, na pravom ste mjestu. U ovom vodiču pomoći ćemo vam odabrati prave role i dodatnu opremu kako biste ovog ljeta uživali u sigurnom i zabavnom rolanju!

Odabir pravih rola može biti ključan za vaše iskustvo rolanja. Evo nekoliko važnih faktora koje treba uzeti u obzir:

 

1. Veličina rola

Odabir prave veličine rola je ključan za udobnost i kontrolu tijekom vožnje. Role moraju dobro pristajati, ne smiju biti previše uske niti previše labave. Preporučujemo isprobavanje rola prije kupnje ili pažljivo mjerenje stopala i usporedbu s tablicom veličina koju nudi proizvođač.
 

2. Materijali i konstrukcija

Kvaliteta materijala i konstrukcija rola utječu na njihovu izdržljivost i performanse. Okviri mogu biti izrađeni od plastike, aluminija ili karbonskih vlakana. Aluminijski i karbonski okviri su lakši i čvršći, što može poboljšati vašu vožnju. Cipele mogu biti mekane (za veću udobnost) ili čvrste (za bolju podršku).
 

3. Veličina kotača

Veličina kotača izravno utječe na brzinu i stabilnost rola. Veći kotači omogućuju bržu vožnju, dok manji pružaju veću stabilnost i kontrolu:
  • Manji kotači (72-80 mm): Bolji za početnike i vožnju po urbanim sredinama. Omogućuju bolju upravljivost i stabilnost.
  • Srednji kotači (80-90 mm): Pogodni za fitness rolanje i umjerene brzine. Dobar izbor za većinu rekreativaca.
  • Veliki kotači (90 mm i više): Idealni za brzo i dugo rolanje. Pružaju veću brzinu, ali i manje stabilnosti.
 

4. Ležajevi

Kvaliteta ležajeva utječe na glatkoću vožnje. Ležajevi se ocjenjuju prema ABEC skali, gdje veći broj označava precizniju izradu i veću brzinu:
  • ABEC-1 do ABEC-3: Osnovni ležajevi, dovoljno dobri za rekreativno rolanje.
  • ABEC-5 do ABEC-7: Srednja kvaliteta, pružaju bolju izvedbu i dugovječnost. Idealni za fitness role.
  • ABEC-9 i više: Visokokvalitetni ležajevi za maksimalnu brzinu i učinkovitost. Namijenjeni za brzo rolanje i napredne korisnike.
 

Dodatna oprema

Sigurnost je najvažnija pri rolanju. Posebice ako ste početnik, uvijek nosite zaštitnu opremu koja uključuje kacigu, štitnike za koljena, laktove i zapešća te rukavice. 

Preporuke modela rola

 

Za početnike: Ori bk/wh Spokey 92698

Ove role su idealne za početnike i mlađe korisnike zbog prilagodljive veličine. Kotači od 70 mm za veličine 33-36 i 72 mm za veličine 37-43 pružaju ravnotežu između brzine i stabilnosti. Maksimalna težina korisnika je 60 kg. Aluminijski okvir osigurava čvrstoću, a sustav pričvršćivanja s kopčom u dva dijela i čičak trakom omogućava sigurno i udobno prianjanje. Karbonski ležajevi ABEC9 osiguravaju glatku vožnju.
 

Za srednju razinu:  Spokey MAKAN 92698

Ovaj model je savršen za korisnike koji traže kvalitetne role s visokim performansama. Aluminijski okvir osigurava laganost i čvrstoću, dok poliuretanski kotači tvrdoće 82A pružaju optimalno prianjanje. Role su opremljene kočnicom od TPR materijala i ležajevima karbonskim ABEC9, što osigurava glatku i brzu vožnju. Maksimalna težina korisnika je 100 kg, a trostruki sustav pričvršćivanja (kopča u dva dijela, čičak traka i vezice) osigurava sigurnost i stabilnost.
 

Za srednju do naprednu razinu: Spokey PRIME PRO 92697

Ove role imaju izvrsnu podršku i udobnost i dizajnirane su za odrasle i rekreativnu namjenu.  Imaju fiksnu veličinu, što osigurava bolje prianjanje. Aluminijska šasija i ležajevi ABEC9 Carbon pružaju visoku izdržljivost i performanse. Kotači od 82A PU materijala, dimenzija 80 mm, omogućuju glatku vožnju, dok TPR kočnica osigurava sigurnost. Profilirani umetak i trostruki sustav kopčanja (vezice, čičak i dvostruka kopča) pružaju dodatnu podršku i stabilnost. Maksimalna težina korisnika je također 100 kg.Ove i brojne druge modele rola i dodatne opreme potražite na mikronis.hr
 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode