Xiaomi Power Bank: uređaj kojeg su kupili milijuni


Xiaomi Power Bank: uređaj kojeg su kupili milijuni
Xiaomi (čita se: Šjaomi) često zovu „kineskim Appleom“. Sami Appleovci reći će vam da je to zato što Kinezi bezočno kopiraju Apple, dok će oni skloniji kineskoj kompaniji reći da je Xiaomi, baš kao i Apple nekad, kompanija koja voli stvari učiniti na svoj način, mimo ustaljenih pravila. Jedno je sigurno: paralela vrijedi (i) zato što su obje te tehnološke kompanije fenomenalno uspješne. Krajem prošle godine, Xiaomi je postao najvrjedniji startup na svijetu: vrijednost te kompanije, osnovane niti pet godina ranije, procijenjena je na više od 46 milijardi dolara. Tada su se svi zapadni mediji raspisali o svijetu nepoznatoj tvrtki koja svoje proizvode nudi samo na svom matičnom kineskom tržištu, ali i to im je dovoljno da postanu treći najveći proizvođač smartfona na svijetu (iza Samsunga i Applea, a ispred daleko poznatijih brendova kao što su Sony ili LG).

Xiaomi još uvijek nije službeno prisutan na europskom tržištu, ali interes za njegovim proizvodima je tolik da oni svejedno nalaze put do naših krajeva. Tako i mi u Mikronisu već neko vrijeme imamo nekoliko njihovih mobitela u ponudi, uključujući best-buy Redmi 2 i najjači model Mi4. Novost u ponudi je mobilni punjač Xiaomi PowerBank 10400 mAh, povod ovog članka, proizvod za kojeg smatramo da odlično ilustrira kako je Xiaomi postigao takav mega-uspjeh. No prije nego što seciramo zašto je Xiaomijev uređaj tako dobar, i zašto je to (pored mobitela) jedan od njegovih najuspješnijih proizvoda, prodan u multimilijunskoj naknadi, pojasnit ćemo što je to mobilni punjač i kome on treba...

Mobilni punjač – „banka struje“ – je uređaj kojim možete napuniti bateriju „u hodu“, kad strujna utičnica nije na vidiku (dakako, da bi to bilo moguće, najprije morate napuniti mobilni punjač na strujnoj utičnici – jer, i on ima svoju bateriju). Kome to treba? Po našem mišljenju, doslovce svakom vlasniku smartfona. Naime, za razliku od „običnih“ mobitela stare generacije, koje je trebalo puniti svakih par dana, ogromnu većinu današnjih smartfona treba puniti svakodnevno. Mnogi od njih nisu u stanju izdržati ni jedan cijeli radni dan u kojem ih intenzivno koristimo. K tome, tehnologija današnjih mobitela je takva da oni nakon svakog punjenja neizbježno traju sve kraće, što znači da već nakon nekoliko mjeseci uporabe vaš dragocjeni mobitel treba punjenje osjetno češće nego kad ste ga kupili.

Mobilni punjač je najelegantnije rješenje tog problema: možete ga spremiti u torbicu, jaknu, auto… i nositi sa sobom na posao, u školu, na put – ili posvuda, gdje god idete, kako bi bili sigurni da će vaš mobilni ljubimac uvijek imati sape.

A što je tako posebno na Xiaomijevoj izvedbi tog uređaja? Više toga, ali većina tih specifičnosti vide se već na prvi pogled. Dizajn će dati za pravo onima koji tvrde da Kinezi bezočno kopiraju Apple, ali činjenica je da Xiaomijev uređaj dijeli jednu osobinu s Appleovima: visoku kvalitetu izrade. Kućište je izrađeno od anodiziranog aluminija, i djeluje neuništivo: teško je zamisliti izazov koji bi oštetio ovako robustan uređaj. Slijedeće iznenađenje je njegova težina: premda je dovoljno malen da se udobno smjesti na dlan, teži kao nešto puno veće. I ta težina doprinosi dojmu robusnosti i neuništivosti, ali djeluje i odbojno: tko će staviti u džep nešto tako teško?

Ipak, to ćete mu rado oprostiti – čim shvatite zašto mora biti tako težak. Naime, prosječan mobilni punjač ima kapacitet od par tisuća miliamper-sati a ovaj ima bateriju čiji je kapacitet 10.400 mAh. Za usporedbu, većina smartfona – primjerice, iPhonei četvrte i pete generacije, imaju kapacitet manji od 2.000 mAh, što znači da ih ovim punjačem možete do vrha napuniti – barem pet puta. Čak i najjači phableti i najmoćniji mobiteli današnjice kao što su Samsung Galaxy S6, LG G4 ili HTC One imaju baterije kapaciteta najviše 3.000 mAh – tri takva možete napuniti ovim punjačem. Štoviše, njime možete napuniti i najjače tablete (koje na „običnom“ mobilnom punjaču uopće ne možete puniti, ne samo zbog premalog kapaciteta nego i zato što u pravilu imaju izlazni napon od jednog ili dva volta; Xiaomijev pak nudi 5 V). U praksi, to znači da ćete njime moći napuniti sve moguće uređaje koje imate u domaćinstvu ili uredu, a koji se mogu napuniti preko USB-a – to mogu biti ne samo mobiteli i tableti nego i fotoaparati, MP3 playeri, GPS-ovi, kamere… sve što vam treba je USB kabel za spajanje s PC-om, kojeg ste dobili uz taj uređaj. A ako nemate previše takvih uređaja, lako je moguće da ćete Xiaomi Power Bank morati puniti jednom tjedno. To je pravo osvježenje u odnosu na „normalne“ mobilne punjače, kojima prosječan smartfon možete napuniti svega dva-tri puta, što znači da ga morate puniti svaka dva-tri dana…

U tom svjetlu, cijena od 249 kuna ne čini se visoka – ona svakako jest osjetno viša od najjeftinijih uređaja ove vrste, ali nije toliko viša od onih boljih koliko je ovaj uređaj jači od njih (da ne spominjemo dizajn i kvalitetu izrade). A još nismo spomenuli još jedan vrlo bitan faktor: sigurnost. Naime, jeftini punjači su sigurnosni rizik, iz više razloga. Xiaomijev punjač, koji se temelji na skupim komponentama vrhunskih proizvođača – čipovima Texas Instrumentsa, baterijama Samsunga i baterijskom sučelju LG-a – ima zaštitu od pregrijavanja, kratkog spoja (koji će, ako ne unište uređaj kojeg punite, svakako spržiti elektroniku punjača), previsokog napona (ulaznog ili izlaznog), prejakog električnog naboja, prejakog punjenja ili pražnjenja baterije uređaja koji se puni… Tu su i senzori koji povećavaju učinkovitost punjenja i minimiziraju onaj neželjeni ali neizbježni efekt kojeg smo spominjali u uvodu: da baterije mobilnih uređaja sa svakim punjenjem traju sve kraće.

Na koncu, spomenimo i jednostavnost uporabe: Xiaomi Power Bank je dizajniran je tako da ne samo da izgleda sjajno na prvi pogled, nego da vas njegov dizajn svojom praktičnošću sve više osvaja što ga dulje koristite. Tu je samo jedna tipka: ona služi za paljenje/gašenje (i reset ako nešto pođe po zlu) i blago je izbočena, tako da je lako možete napipati u mraku – a smještena se na blago udubljenom dijelu kućišta, tako da ju ne možete uključiti slučajno, dok je u džepu ili torbici. Pored nje su lampice na kojima možete očitati kada se baterija puni i koliko je napunjena, te dva priključka. I to je sve.

Zvuči li vam ovakav dizajn poznato? Da – Apple. I Apple ima uređaje koji su atraktivno dizajnirani, ali maksimalno jednostavni za uporabu. I njih odlikuje vrhunska kvaliteta izrade. Da se vratimo na pitanje iz uvoda: zašto Xiaomi zovu „kineskim Appleom“? Eto, zato što dijeli sve te osobine. Zato što se kvalitetom izdvaja iz mora kineskih proizvođača onako kako se Apple izdvaja od većine američkih proizvođača. (Usput budi rečeno, proizvode Xiaomija vrlo često kopiraju u samoj Kini, nudeći jeftine lažne Xiaomije baš kao što se nude lažni iPhonei ili Galaxyji S). Naravno da je Xiaomi osjetno skuplji od ogromne većine ostalih „Kineza“, ali iz naše perspektive još uvijek je jeftin u odnosu na cijene Appleovih proizvoda (koji se, ne zaboravimo, također proizvode u Kini). Xiaomi može biti jeftiniji od Applea i ostalih „zapadnjaka“ i zbog nešto jeftinije radne snage, ali glavne razloge njegova uspjeha treba tražiti u posve originalnom, drugačijem, novom poslovnom modelu – zahvaljujući kojem može ponuditi vrhunsku kvalitetu, ravnu razvikanijim „zapadnjacima“ po cijeni tek malko višoj od „jeftinih Kineza“. No, to je već tema za neki drugi tekst, povodom nekog novog Xiaomijevog proizvoda u našoj ponudi…
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode