Podijeli na
Ispiši proizvod
Podaci uz artikle su prezentirani u dobroj namjeri. Mikronis d.o.o. ne odgovara za eventualne pogreške nastale u opisu proizvoda, greške prilikom štampanja te promjene u dostupnosti i cijene. Slike artikala su ilustrativne prirode te ne moraju u potpunosti odgovarati artiklima. Za sve eventualne nejasnoće možete nas kontaktirati na web-prodaja@mikronis.hr
Grašak je veoma proširena povrtna kultura. Uzgaja se u gotovo svim krajevima svijeta. Podrijetlom je iz zapadne Azije. Pretpostavlja se da su ga poznavali već stari Egipćani, a u antičkoj Grčkoj i Rimu se i uzgajao. U srednjem vijeku ta je kultura postala popularnija u Europi.
•
• U svjetskim mjerilima grašak se više proizvodi kao zrelo i osušeno zrno nego svjež. Međutim, veoma dobro se može konzervirati zamrzavanjem ili, nakon termičke obrade, u limenkama, čime ne gubi svoje hranjive sastojke.
•
• Postoji više vrsta graška. Najjednostavnije je podijeliti ga na grašak s glatkim zrnom i grašak s naboranim zrnom.Sorte s naboranim zrnom imaju više zelenog biljnog pigmenta klorofila, pa su trajnije zelene, imaju manje škroba pa se lakše kuhaju i probavljaju, a osim toga sadrže i više lecitina.Grašak s glatkim zrnom dozrijevanjem gubi klorofil pa zrna postaju žućkasta ili čak bjelkasta i teže su probavljiva.Postoje i vrste graška kod kojih se za prehranu koristi cijela mahuna, npr. grašak šećerac.
•
• Grašak je bogat izvor vitamina A, vitamina C, tiamina, folne kiseline, željeza i posebice fosfora.Zeleni grašak je u skupini mahunarki drugi po redu izvor vrijednih bjelančevina.
•
• U svjetskim mjerilima grašak se više proizvodi kao zrelo i osušeno zrno nego svjež. Međutim, veoma dobro se može konzervirati zamrzavanjem ili, nakon termičke obrade, u limenkama, čime ne gubi svoje hranjive sastojke.
•
• Postoji više vrsta graška. Najjednostavnije je podijeliti ga na grašak s glatkim zrnom i grašak s naboranim zrnom.Sorte s naboranim zrnom imaju više zelenog biljnog pigmenta klorofila, pa su trajnije zelene, imaju manje škroba pa se lakše kuhaju i probavljaju, a osim toga sadrže i više lecitina.Grašak s glatkim zrnom dozrijevanjem gubi klorofil pa zrna postaju žućkasta ili čak bjelkasta i teže su probavljiva.Postoje i vrste graška kod kojih se za prehranu koristi cijela mahuna, npr. grašak šećerac.
•
• Grašak je bogat izvor vitamina A, vitamina C, tiamina, folne kiseline, željeza i posebice fosfora.Zeleni grašak je u skupini mahunarki drugi po redu izvor vrijednih bjelančevina.
- Brand
- GameMill Entertainment