Kako odabrati idealan laptop za školu ili faks?


Kako odabrati idealan laptop za školu ili faks?
Ljeto se lagano bliži kraju, što znači samo jedno - uskoro kreću pripreme za novu školsku i akademsku godinu. Sve važniji dio opreme postaje i kvalitetan laptop, koji je danas već gotovo neizostavan za školu ili fakultet.Naravno, pritom se postavlja pitanje kako odabrati laptop za školu ili fakultet koji će imati dobre specifikacije, a da pritom na njega ne morate potrošiti cijelo malo bogatstvo. 

U nastavku vam zato donosimo nekoliko osnovnih detalja na koje biste trebali obratiti pažnju prilikom njegove kupnje. 

 

Veličina zaslona i težina

Prvo što vidimo kod laptopa su veličina i težina, pa ćemo krenuti s ove dvije specifikacije. Za osnovnoškolce i srednjoškolce mobilnost laptopa možda nije toliki prioritet, dok će studentima više trebati lakši laptop manjih dimenzija koji je lako spremiti u ruksak ili torbu. Ipak, uređaj manjih dimenzija možda je bolja opcija za sve, jer će ga biti jednostavnije ponijeti u školu, na more ili gdje god bude potreban. Stoga, svakako ciljajte na ekrane manje od 15,5 incha. Optimalna veličina koja će osigurati dobru vidljivost, ali i prenosivost je između 12,5 i 14 incha.  

Novije generacije laptopa sve su lakše, tako da se mogu pronaći i modeli od 1,2 - 1,5 kilograma, idealni za prijenos u ruksaku ili školskoj torbi. 
 


Trajanje baterije

Kod trajanja baterije također je prvenstveno potrebno razmisliti o potrebama - hoće li laptop uglavnom biti kod kuće ili postoji izražena potreba za korištenje izvan doma. Baterije povoljnijih novih prijenosnih računala uglavnom traju između 8 i 10 sati, dok premium modeli (koji obično dolaze i uz premium cijenu), kao što je primjerice MacBook Air, mogu izdržati i do 18 sati. 

Dobra je vijest da manja prijenosna računala obično imaju duže trajanje baterije zbog manjih dimenzija ekrana, pa ćete njihovom kupnjom ostvariti dvije prednosti.

Ako se laptop koristi za uređivanje dokumenata, pretraživanje interneta i slične jednostavnije zadatke, 8-10 sati baterije bit će sasvim dovoljno. No, ako se laptop često koristi za kompleksnije zadatke, poput igranja igrica ili primjerice za grafički dizajn, dobro je investirati u modele s nešto izdržljivijom baterijom. 


RAM

Kad je riječ o kompleksnosti zadataka koji se obavljaju na računalu, još važniji faktor od baterije je RAM, koji određuje kapacitet uređaja za pokretanje programa ili paralelan rad na više zadataka. 

Povoljni laptopi kreću s 4 GB RAM-a, najsnažniji imaju čak i do 64 GB, dok je današnji standard 8 GB. 8 GB bit će sasvim dovoljno za prosječnog učenika ili studenta, ali svakako investirajte u model sa 16 GB ili više gigabajta ako se laptop kupuje za obožavatelja videoigara s bogatom grafikom ili primjerice studenta arhitekture, dizajna ili montaže. 

 

Memorija za pohranu podataka

Podaci se mogu pohranjivati u tvrdi disk (HDD) ili SSD. Uređaji s SSD-om obično omogućuju brži pristup podacima, brži rad uređaja i duže trajanje baterije, ali i dolaze uz nešto višu cijenu. SSD je svakako preporuka, no potrebno je odvagnuti mogućnosti s obzirom na budžet. 

Većina modela u srednjem cjenovnom rangu dolazi s 256 GB ili 512 GB pohrane, što bi trebalo biti u redu za potrebe učenika i studenata. Ako kojim slučajem dođe do popunjavanja memorije, tu su vanjski HDD uređaji ili takozvane eksterne memorije, kao i brojna cloud rješenja, pa ne bi trebalo biti prevelike brige po tom pitanju. 


Ulazi i povezivost

Važno je napomenuti kako postoji trend smanjivanja broja ulaza na prijenosnicima, posebice onima manjih dimenzija, pa je to još jedan od faktora na koji bi trebalo pripaziti. USB ulazi omogućit će spajanje cijelog niza uređaja, kao što su miš, vanjski diskovi, mobiteli i slično, dok bi vam mogao zatrebati i HDMI ulaz s kojim ćete povezati uređaj s televizorom ili dodatnim monitorom. Ugrađeni Bluetooth također će biti koristan za spajanje uređaja poput bežičnih slušalica. Ova tri načina povezivosti uglavnom će biti dovoljna za većinu korisnika. 

 

Operativni sustav i programi

Kod operativnog sustava postoje 3 opcije: laptopi dolaze s instaliranim Windows ili Mac opretativnim sustavima, a tu je i opcija kupnje laptopa bez operativnog sustava. U tom slučaju bit će potrebno zasebno kupiti i instalirati operativni sustav kako bi uređaj bio spreman za korištenje. 

Naravno, novi laptop dolazi bez instaliranih programa, pa se uz njegovu kupnju preporučuje i kupnja Microsoft Office paketa s programima kao što su Word, PowerPoint i Excel, koji su neizostavni za svakog učenika i studenta. 



Cijena

Prilikom investiranja u laptop za učenike ili studente, najčešće je preporučljivo ciljati na niži do srednji cjenovni rang laptopa, odnosno okvirno 4.000 - 6.000 kuna. Oni će omogućiti pristojne specifikacije za pretraživanje interneta, uređivanje dokumenata, video pozive, streamanje serija i pokoju igricu, što je najčešće ono što je učenicima i studentima potrebno. 



U Mikronis webshopu očekuje vas velika ponuda modela laptopa za školu ili fakultet, a naše prodajno osoblje čeka vas s dodatnim savjetima za odabir onog pravog modela!
 
{{item.Name}} Kol: {{item.Quantity}}
{{item.FinalPriceToPay_print}}
 
 
{{basket.responseMsg}}
Još samo {{(freeDeliveryDifference).toFixed(2) + ' kn'}} do besplatne dostave na adresu ili odaberite preuzimanje u poslovnici.
  • Mastercard SecureCode